Ústavný súd na Slovensku zastavil uchovávanie dát o komunikácii

Loading

 

Aktuálne kroky Ústavného súdu sú zrejme dôsledkom rozhodnutia Súdneho dvora EÚ z 8. apríla zneplatňujúceho direktívu 2006/24/EC o uchovávaní dát kvôli porušovaniu Charty základných práv EÚ. 

 

Na Slovensku do včera 23.04.2014 platil Zákon o elektronických komunikáciách, ktorý v oblasti uchovávania dát vychádzal z tejto direktívy a telekomunikačným operátorom ukladal povinnosť uchovávať dáta o všetkej uskutočnenej komunikácii po dobu 6 mesiacov v prípade pripojenie k Internetu, elektronickej pošty a VoIP a po dobu 12 mesiacov u ostatných typov komunikácie vrátane hovorov a SMS. 

 

Napríklad u hovorov sú uchovávané komunikujúce strany, teda čísla a mená volajúceho a volaného ale tiež IMEI čísla mobilov, ich poloha získaná z lokalizácie, čas a dĺžka hovoru. U pripojenia k Internetu sa uchováva identita účastníka, jeho IP adresa a čas. 

 

Ústavný súd pozastavil účinnosť § 58 ods. 5 až ods. 7 o povinnosti uchovávať tieto dáta aj § 63 ods. 6 o poskytovaní týchto údajov orgánom štátu. 

 

V dôsledku telekomunikační operátori zrejme môžu okamžite prestať uchovávať dáta o komunikácii a pravdepodobne dokonca môžu naďalej uchovávať len niektoré z týchto údajov potrebné na fakturačné a iné prevádzkové účely a naopak ďalšie uchovávať vôbec nebudú môcť. Presné dôsledky pozastavenia uvedených častí zákona a reakcie a kroky operátorov zisťujeme. 

 

Slovenskí telekomunikační operátori musia podľa právnikov z občianskeho združenia EISi po stredajšom pozastavení ustanovení o povinnom plošnom uchovávaní dát o uskutočnenej komunikácii Ústavným súdom SR takéto uchovávanie bezodkladne ukončiť. 

 

Slovenskí operátori tak odteraz nielen že nemusia, ale priamo nesmú ďalej sledovať komunikáciu svojich užívateľov, ibažeby im to osobitne a jasne umožňoval zákon, napríklad na účely fakturácie,” uviedol Martin Husovec, právnik EISi. 

 

Na Slovensku platil Zákon o elektronických komunikáciách vychádzajúci z európskej direktívy 2006/24/EC, ktorý telekomunikačným operátorom ukladal povinnosť uchovávať dáta o všetkej uskutočnenej komunikácii po dobu 6 mesiacov v prípade pripojenia k Internetu, elektronickej pošty a VoIP a po dobu 12 mesiacov u ostatných typov komunikácie vrátane hovorov a SMS. 

 

Napríklad u hovorov sú uchovávané komunikujúce strany, teda čísla a mená volajúceho a volaného ale tiež IMEI čísla mobilov, ich poloha získaná z lokalizácie, čas a dĺžka hovoru. U pripojenia k Internetu sa uchováva identita účastníka, jeho IP adresa a čas. 

 {googleads right} 

Reklamy

V stredu ale Ústavný súd SR pozastavil účinnosť príslušných ustanovení zákona ukladajúcich túto povinnosť a zároveň ustanovenia o poskytovaní týchto údajov orgánom štátu. Ústavný súd tak spravil v reakcii na podanie skupiny poslancov z roku 2012 žiadajúce zrušenie týchto ustanovení a iniciované EISi a zrejme po rozhodnutí Súdneho dvora EÚ z 8. apríla zneplatňujúcom direktívu 2006/24/EC, pričom ustanovenia budú pozastavené do konečného nálezu vo veci tohto podania. 

 

Viaceré z doteraz uchovávaných údajov potrebujú operátori na realizáciu fakturácie potenciálne v kratšom časovom horizonte, viaceré ale nepotrebujú na takýto účel uchovávať vôbec, napríklad konkrétnu polohu užívateľa pri uskutočňovaní hovoru. 

 

Traja najväčší slovenskí telekomunikační operátori, Slovak Telekom, Orange a O2, zatiaľ podľa svojich stanovísk pre server DSL.sk len analyzujú rozhodnutie Ústavného súdu a teda uchovávanie ešte nezastavili. Operátori tak zároveň zatiaľ ani neodpovedali na otázky, ktoré dáta budú môcť a budú uchovávať a uchovávanie ktorých ukončia. 

 

Podľa Husovca dáta, ktoré boli uchované pred stredajším rozhodnutím, teda za posledných 6 až 12 mesiacov podľa typu dát, zatiaľ operátori nebudú povinní zmazať. Či tieto budú môcť poskytovať orgánom štátu nie je ale jasné, keďže Ústavný súd síce pozastavil aj § 63 ods. 6 o poskytovaní týchto údajov ale ponechal podobné ustanovenia v Trestnom poriadku a zákone o policajnom zbore. 

 

“Štátne orgány by mali byť preto skôr zdržanlivé v žiadostiach o tie najcitlivejšie údaje, pretože každá takáto žiadosť riskuje, že môže byť neskôr retrospektívne vyhodnotená ako nezakonný dôkaz,” dodal Husovec. 

 

V tomto kontexte je potrebné pripomenúť, že jeden z troch slovenských mobilných operátorov podľa tvrdení vysokopostaveného pracovníka tohto operátora pre server DSL.sk hromadne sprístupňuje dáta o uskutočňovanej komunikácii bezpečnostným zložkám výkonnej štátnej moci. 

{googleads right}  

Pracovník slovenského mobilného operátora ukazoval serveru DSL.sk racky, v ktorých majú byť údajne uložené servery, cez ktoré dáta odchádzajú. Tvrdil, že operátor nemá kontrolu nad tým aké informácie odchádzajú, je ich veľké množstvo a zahŕňajú aj dáta o uskutočnenej komunikácii. 

 

Dáta podľa neho cez tieto servery odchádzali spoločnosti respektíve organizácii, ktorá ich z poverenia štátnych orgánov spracúva respektíve archivuje. 
Zdroj: dsl.sk

 

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *