K ukradnutiu BMW stačia tri minúty. Náradie je k dispozicii na internete

Loading

Majiteľ mníchovského kupátka si posledný videozáznam svojho auta nenechal pre seba až reakcií na fóre 1addicts.com zistil , že rozhodne nie je jediný , komu zmizlo v poslednej dobe zánovné BMW . Podľa dostupných informácií zmenilo nedobrovoľne majiteľa v marci tohto roku 300 vozidiel mníchovskej automobilky . A to len vo Veľkej Británii .

Na samotnej krádeži by nebolo až tak nič pného , autá sa kradla , kradnú a budú kradnúť . Majiteľa odcudzeného kupé v hodnote cez milión korún ale zarazilo , ako jednoduché to zlodeji mali , cez pokročilý zabezpečovací systém a bezkľúčový vstup ( auto sa štartuje tlačidlom a kľúč nemá klasický kovový tŕň ) .

Hoci zo záznamu bezpečnostných kamier nie je detailný postup úplne zrejmý , ďalšie videá na internete ukazujú , čo presne zlodeji robili . Najprv sa museli dostať do auta . Prvý z kumpánov sa teda pustil do demontáže bočného okna BMW ( auto bolo britskej , takže miesto vodiča je napravo ) . Ďalší zlodej strážil , ten najdôležitejší ale vyčkával v zákryte .

{youtube}kVmPfCFFkqQ{/youtube}
Akonáhle sa auto podarilo otvoriť , nasadol tretí zlodej na sedadlo vodiča , niečo niekam pripojil a auto sprevádzkoval . Zlodeji ale neštartovali hneď , najskôr auto odtlačili za roh , aby majiteľa neprebudili . Až potom odišli .

Záhadu odblokovania auta nebolo ťažké odhaliť .
S presným postupom sa na internete chváli jeden z výrobcov odblokovávacie zariadení . Postup je triviálne a zvládne ho po zhliadnutí videa s prístrojom aj malé dieťa .

Nutnosťou je prístup do kabíny auta , kde sa u väčšiny moderných áut v miestach pod volantom nachádza diagnostická zásuvka . Do nej sa prístroj pripojí a najprv sa priložením pripraví iný elektronický kľúč od auta rovnakej značky . Po krátkej operácii sa rovnakým spôsobom kľúč přeprogramuje pre dané auto . Celá operácia zaberie pár desiatok sekúnd .
Bulharská firma Edilock vyrába práve odblokovávacie zariadenie pre vozy BMW , ale aj iné značky vrátane škodoviek .
V ponuke sú aj ďalšie ” diagnostické ” prístroje , ktoré síce vie aj servisné operácie , ale tiež treba pretáčanie tachometrov a ďalšie fígle . Firma pre istotu na svojich stránkach uvádza , že jej prístroje sú určené len pre legálne operácie , predovšetkým diagnostiku a prípadné kriminálne využitie je na zodpovednosti užívateľa . Na svojich ďalších internetových stránkach firma dokonca ponúka kurzy zaobchádzanie so svojím ” náradím ” .

Brániť sa krádežiam áut bolo vždy veľmi ťažké . Dnes sú pre komfort stále přošpikovanější elektronikou a aj vďaka tomu zraniteľnejšie .

Možno sa zase dočkáme časov , kedy budú najlepšou ochranou proti zlodejom rôzne páky na zamknutie volantu a pedálov . Treba sa mechanické zábrany ” ajťák ” , ktorého ruky sú zvyknuté len na klávesnici , zľakne …

Krabička bulharského výrobcu pre preprogramovanie kľúčov áut BMW nie je lacná . Výrobca za ňu chce 8 000 eur , čo je v prepočte asi 200 000 korún . Bonusom je nonstop asistencie . Na trhu sú ale aj lacnejšie prístroje od čínskych výrobcov . Podobným spôsobom možno preprogramovať drvivú väčšinu elektronických automobilových kľúčov . Vysoká cena za prístroj sa ale zlodejom veľmi rýchlo vráti .

{youtube}DshK4ZXPU9o{/youtube}

Bohužiaľ , na činnosti firmy nie je nič nelegálneho , rovnako ako je legálny vyrábať zbrane , ” komentuje pre iDNES.cz predaj zlodejského nádobíčka expert z BMW , ktorý nechce byť menovaný . Firma vraj dokonca kontaktovala BMW v Bulharsku a ponúkla spoluprácu . ” Vraj že poradia , ako ochrániť naše autá proti ich prístrojmi … ” opisuje .

Reklamy

Cez diagnostickú zásuvku čítajú údaje z riadiacich jednotiek servisy . Zásuvku teda autá mať musí . A navyše musí byť u áut predávaných v Európe voľne prístupná , aby chybové hlásenia a ďalšie operácie mohli čítať a vykonávať aj neznačkové servisy . To všetko preto , aby zákazníci neboli nútení jazdiť s autom len do značkových servisov , a to aj počas záruky . Bohužiaľ , zlodejom a iným ” podnikateľom ” v motoristickej brandži sa táto legislatíva náramne hodí .

{googleads right}

Na druhú stranu , do zásuvky je možné pripájať aj legálne diagnostické prístroje , najjednoduchšie cez redukcia aj obyčajné osobné počítače . K diagnostike je potrebný špeciálny softvér , ktorý je ale na internete bežne k dostaniu zadarmo . Redukcia pre kábel stojí rádovo stovky eur a potom si môže taje svojho auta čítať takmer ktokoľvek .

” Akékoľvek snahy výrobcov budú vždy úspešne prelamované nelegálnymi prístupy . Tým, že sú automobily čím ďalej viac softvérovou záležitosťou , stáva sa kradnutie viac a viac hackerskú prác , ” uznáva odborník od BMW .

” Ďalším stupienkom bude diaľkové ovládanie vozov , ktoré je v súčasnosti predstavované napríklad ako pomoc užívateľovi . Ide napríklad o situáciu, keď zaparkujem vozidlo pred letiskom , v strese dobehnem k odbavenie a až pri nástupe do lietadla si uvedomím , že neviem či som vozidlo zamkol . Zatelefonujem teda na patričnú službu a operátor po overení môjho oprávnenia vozidlo na diaľku zamkne . ale nielen zamkne , ale aj odomkne , ” opisuje pre iDNES.cz techník . ” Neviem si predstaviť , že tento ovládací kanál ale nepôjde hacknúť , ” uznáva . 
Jablotron

{youtube}LevE6iogIy8{/youtube}

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *