Američania vyvinuli samostatného robota bežiaceho samostatne rýchlosťou 25.7 km/h

Loading

 Cheetah behá podobným spôsobom ako mačkovité šelmy. Hoci pri nižších rýchlostiach pôsobí beh robota nemotorne, pri vyšších rýchlostiach robot ohýba svoj chrbát a zadné končatiny dostáva pri behu až pred úroveň predných. 

 Cheetah ale nie je plne samostatný, keď jeho pohyb zabezpečuje externá hydraulická pumpa pripojená hadicou a aj kvôli tomu beží len na bežiacom páse. 

Druhá generácia WildCat je naproti tomu plne samostatnou verziou, ktorá prekročila vo vonkajšom prostredí na rovnom povrchu rýchlosť 16 míľ za hodinu, v prepočte 25.7 km/h. 

  

{youtube}wE3fmFTtP9g{/youtube}

Robotov Cheetah a WildCat vyvíja Boston Dynamics v rámci výskumného programu Maximum Mobility and Manipulation americkej vojenskej výskumnej agentúry DARPA, cieľom je vyvinúť pohyblivejších robotov v náročných terénoch neumožňujúcich použitie kolies alebo pásov. WildCat má byť schopný bežať vysokou rýchlosťou v rozličných typoch terénov. 

 

{youtube}YqpO58x7vuE{/youtube}

 Podľa vyjadrení predstaviteľov Boston Dynamics by Cheetah v budúcnosti mohol dosiahnuť rýchlosť až 60 až 70 míľ za hodinu, teda 97 až 113 km/h. Akú rýchlosť by mal dosiahnuť WildCat, ktorý si musí so sebou niesť pohon aj zdroj energie, nie je jasné. 

darpa.mil

{googleads none}

 

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *