Rozložili Silk Road v USA, Bitcoin mena sa zakolísala

Loading

 Prevádzkovateľom Silk Road bol podľa zverejneného obvinenia FBI 29-ročný Ross William Ulbricht zo San Francisca, ktorý vystupoval pod pseudonymom Dread Pirate Roberts a ktorého FBI zatkla v utorok. 

 Za dobu prevádzky sa podľa obvinenia na Silk Road uskutočnilo 1.2 milióna predajov za 9.5 miliónov Bitcoinov, pri prepočte súčasným kurzom teda v objeme cca 1.2 miliardy dolárov. Do začiatku roka 2013 bol ale kurz Bitcoinu výrazne nižší a celkový objem predajov tak bol reálne výrazne nižší. 

 Prevázkovateľ mal zinkasovať 600 tisíc Bitcoinov. Pri aktuálnom záťahu FBI bolo zaistených cca 26 tisíc BTC. 

 Vzhľadom na použitie siete Tor a meny Bitcoin prišla FBI na stopu Ulbrichta vypátraním prvých internetových príspevkov o Silk Road. Prvým takýmto príspevkom bol príspevok od užívateľa s prezývkou altoid z januára 2011, ktorý následne ale na Bitcoin Talk v októbri zverejnil inzerát hľadajúci IT profesionála pre Bitcoin a ako kontaktnú adresu uviedol “rossulbricht at gmail dot com”. 

 FBI tak získala meno prevádzkovateľa, chýbali jej ale dôkazy a zrejme nemala stále jeho úplnú identitu. Navyše Ulbricht žil v San Franciscu pod falošnou identitou. Zvrat v jeho chytení podľa dokumentov zrejme priniesol balík z Kanady adresovaný na adresu Ulbrichta a zachytený v júli tohto roka colnou kontrolou, v ktorom bolo identifikovaných deväť falošných dokladov s fotografiou Ulbrichta. 

 

O dva týždne FBI bližšie nespresneným spôsobom identifikovala servery používané k prevádzke Silk Road, získala obraz diskov jedného z nich a Ulbrichta navštívila. 

 Ulbricht je obvinený okrem iného z prania peňazí a obchodu s drogami, ale tiež z objednania dvoch vrážd. Za vraždu zamestnanca, ktorý ho mal okrádať a následne začal spolupracovať s políciou, zaplatil 80 tisíc v amerických dolároch. Vraždu si ale objednal u agenta FBI a k jej realizácii tak neprišlo. Za ďalšiu vraždu osoby, ktorá ho vydierala zverejnením informácií o kupujúcich na Silk Road, zaplatil 150 tisíc dolárov v Bitcoinoch. Či k tejto vražde naozaj prišlo zatiaľ nebolo potvrdené. 

 Zatvorenie Silk Road krátkodobo výrazne otriaslo kurzom meny Bitcoin na najväčších burzách, keď minimálne v minulosti transakcie na Silk Road tvorili výrazné percento transakcií reálneho obchodu v mene Bitcoin. Na Mt. Gox kurz klesol z maximálnych 141.9 USD za 1 BTC v poslednom dni na 109.7, o 22.7%. V súčasnosti sa už kurz pohybuje okolo 128 USD za BTC, je tak o 9.8% nižší ako maximum v posledných 24 hodinách. 

 Na druhej najväčšej burze Bitstamp prišlo k výraznejšiemu zakolísaniu, zo 127.8 USD za BTC na 85, o 33.4%. V súčasnosti tu kurz dosahuje okolo 111 USD za BTC.  

gq-magazine.co.uk

Reklamy
Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *