Štát bojuje s falošnými účtenkami. Ľuďom sa hodí na podnikanie či korupcii

Loading

 Hoci je výroba alebo používanie falzifikátov v Číne nelegálne a niektorí ľudia za to boli aj popravení, dopyt je tak veľká, že sa veľké množstvo týchto transakcií odohráva priamo na verejnosti. Podľa denníka je tento jav tak všadeprítomný, že sa ním nechávajú podviesť aj audítori nadnárodných korporácií. Britská farmaceutická firma GlaxoSmithKline sa napríklad snaží prísť na to, ako jej štyria vysokí predstavitelia dokázali v Číne predložiť falošné paragóny a spreneveriť milióny dolárov počas posledných šiestich rokov.

Polícia uviedla, že časť takto získaných peňazí poslúžila ako úplatky pre lekárov, nemocnice a vládnych činiteľov.

Falzifikáty ide nakúpiť aj so zľavou, hlása reklama

Nápisy vyvesené po celej Šanghaji ponúkajú všetky druhy falošných účtov: cestovná potvrdenky, potvrdenie o prenájme, veľa účteniek za materiál či doklady o zaplatení dane z pridanej hodnoty. Reklamy na fa-pchiao ľuďom chodí faxom aj prostredníctvom SMS na mobilné telefóny.

 

Na obľúbenom čínskom obchodnom internetovom serveri Taobao.com dokonca predajcovia ponúkajú na falošné účtenky špeciálne zľavy a sľubujú doručenie ešte v ten deň. “Účtujeme si podľa percent, ak človek potrebuje faktúru na veľkú sumu peňazí,” uviedol anonymne jeden z predajcov. Cena za takýto falzifikát je v takom prípade dve percentá z hodnoty faktúry.

{googleads right}

Odhaliť falošné alebo upravené účtenky je v Číne výzvou ako pre vyberači daní, tak pre malé podniky i štátne firmy. Spoľahlivé odhady toho, koľko peňazí sa v tomto obchode točí, neexistujú. Navyše úmerne tomu, ako napučí, rastie a vylepšuje sa čínska ekonomika, sa zlepšujú aj možnosti a schopnosti miestnych falšovateľov.

 

Čína podniká razie vo firmách a trestá aj smrťou

V stávke sú značné daňové zisky alebo straty, a preto čínska vláda pravidelne vyhlasuje verejné kampane proti falšovaniu a falšovateľom účteniek. V roku 2009 úrady oznámili, že zadržali pri jednom zo záťahov 5 134 ľudí a uzavreli 1 045 miest, kde sa falošné faktúry, účtenky a ďalšie doklady vyrábali. O rok neskôr úrady ohlásili, že “rozdrvili” 1 593 zločineckých gangov a vykonali záťah v 74 833 podnikoch a firmách, ktoré falšované účtovné doklady vláde predložili.

 

V jednom z najväčších tohtoročných prípadov skončil vo väzení podnikateľ z provincie Če-ťiang za to, že pomohol 315 spoločnostiam s daňovými únikmi v hodnote miliónov dolárov tým, že im poskytol falošné faktúry. Trest smrti za rovnaký trestný čin čaká na vládneho úradníka menom Liou Pao-lu zo severozápadnej čínskej provincie Kan-su. Tento rok vo februári bol odsúdený na trest smrti s dvojročným odkladom za používanie falošných účteniek, aby spreneveril milióny dolárov.

Reklamy

 

Akokoľvek môžu tieto záťahy znieť drsne, podľa odborníkov sú často neúčinné. Jednou z príčin je skutočnosť, že sa aktivity na čiernom trhu zúčastňuje aj sami vládni činitelia. V roku 2010 uviedol Národný audítorský úrad, že pristihol ministerstvá centrálnej vlády, ako s pomocou falošných faktúr spreneverila 21 miliónov dolárov.

 

A štátni zamestnanci, či už pracujú pre vládne úrady alebo vládou vlastnené firmy, sú rovnako ochotní ako ktokoľvek iný zvýšiť si svoje príjmy s pomocou falošných účteniek. “Ich platy sú relatívne nízke,” povedal profesor politológie Wang Ju-chua. “Tak si ich vylepšujú s pomocou preplácanie výdavkov. To je ťažké kontrolovať.”

 

Na Slovensku je to obdobne ?
Novinári z webu www.korupcia.sk zistili prekvapivé skutočnosti, že dokonca aj štátny úradníci, napr. aj riaditelia škôl si takto prilepšujú k platu, mesačne im to hodí aj 200-400,-€.

Cez pracovný čas obehnú pár predajní ( napr. fotoslužby, elektra, papiernictva ) , dokonca niektoré opakovane v jeden deň ( skôr im bločky odkladajú priamo predajcovia a riaditeľ si len vyberie bločky jemu blízkej funkcii – ako nákupu ) a sekretárke si ich nechajú vyúčtovať – preplatiť, ako že spravili nákup pre školu.
Vzhľadom k tomu, že sú sami sebe nadriadený tak nemusia ukazovať ani nakúpený materiál.
Takže peniažky ktoré ani neminuli lebo fakticky nič nenakúpil, len vydokladovali bločkami  idú priamo do ich vreca !

Zriaďovatelia škôl sú v tomto bezmocný, alebo skôr problém nechcú vedieť. Školy majú právnu subjektivitu a tak ich prakticky nemá kto skontrolovať.  A riaditelia sú králi peňazí, bez postihu – veď ich nemá kto kontrolovať.    www.korupcia.sk

 

 Národná bločková lotéria – www.korupcia.sk/

 

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *