Obávajú sa ich pašovania do väzníc – miniatúrne mobily.

Loading

Klasické telefóny sú k dostaniu s jednopalcovým displejom s rozlíšením 128 × 128 pixelov , alebo displejom s uhlopriečkou 1,2 palca a rozlíšením 240 × 400 pixelov . U véčka má 1,44 palcový displej rozlíšenie 240 × 320 pixelov .

Do pamäte sa zmestí 200 SMS a MMS , do kontaktov je možné uložiť až 500 čísel vrátane detailov . Telefóny prehrajú videa vo formátoch 3GP , MP4 , AVI . Nechýba ani podpora formátu MP3 , FM rádio , Bluetooth 2.0 a dokonca ani fotoaparát s rozlíšením 1,3 MPix . Užívateľskú pamäť je možné pomocou pamäťových kariet rozšíriť o dva až štyri gigabajty .

Podľa britskej stanice BBC panujú obavy , že by tieto malé telefóny mohli byť pomerne ľahko pašujú do väzníc . V niektorých prípadoch je totiž v inzerátoch uvedené, že tieto miniatúrne telefóny obsahujú veľmi malý počet kovových kontaktov , ktoré môžu byť navyše zo zariadenia prechodne odstránené . Potom je veľmi ľahké ich predniesť napríklad cez brány detekujúca kovy .

Úrady tak teraz pracujú na legislatívnom opatrení , vďaka ktorému by bolo možné predaj týchto výrobkov v Británii zakázať . Britská Národná rada pre bezpečnosť v doprave zatiaľ požiadala internetové predajcu , aby predaj takýchto miniatúrnych telefónov zastavili .

” Úzko spolupracujeme s Agentúrou pre závažný organizovaný zločin a Inštitútom obchodných noriem , aby sme zakázali predaj týchto mobilných telefónov vo Veľkej Británii . Pracujeme tiež na legislatívnej úprave , ktorá by dovolila blokovanie telefónneho signálu vo väzniciach , ” povedal BBC hovorca britskej väzenskej služby .

Telefóny môžete kúpiť v cenovom rozmedzí od 60 do 80 dolárov , v prepočte teda od 1 150 korún do necelých 1 550 korún . Podľa Asociácie väzenských služieb má taký mobilný telefón vysoký potenciál pre zvýšenie počtu mobilných telefónov vo väzniciach .

Len v roku 2012 pritom britské úrady vo väzniciach v Anglicku a Walese zhabali cez sedem tisíc telefónov a SIM kariet . Za držanie telefónu vo väznici pritom hrozí trest odňatia slobody v trvaní najviac dvoch rokov .

Do slovenských väzníc mobily pašujú vo vlasoch aj telových dutinách

Problematikou prednášaní mobilov do strážených objektov väzníc a väzobných väzníc sa zaoberá tiež Väzenská služba ČR . Vlani jej pracovníci zadržali celkom 285 telefónov ešte pred tým , než sa dostali k väznenej osobe . Priamo v priestoroch väzníc potom odhalili ďalších 262 zariadení .

 

” Vedenie Väzenskej služby SR si od roku 2013 stanovilo ako jednu z priorít zabránení a odhaľovanie prieniku nepovolených predmetov do väzenských väzníc a väzníc . Bol nastavený nový systém sledovania a evidencie nálezov nepovolených predmetov v objektoch väzenskej služby , ” 

Reklamy

 Od začiatku tohto roka tak Väzenská služba realizovala v súčinnosti s Generálnou inšpekciou bezpečnostných zborov , Colné správou SR a Policajným zborom SR už niekoľko bezpečnostno preventívnych akcií . Vďaka novému efektívnejšiemu systému eviduje väzenská služba do tohtoročného augusta 152 prípadov odhalenia mobilného telefónu u osôb vstupujúcich do strážených objektov väzníc , či pri prehodenie do ich ochranného pásma . Priamo vo väzniciach potom bolo nájdených ďalších 135 telefónov .

 ” Väznica ale nie sú hermeticky uzavreté zariadenia , a tak prieniku mobilných telefónov do väzníc a ich následnému zneužitiu väznenými osobami nedá úplne zabrániť . Ciest , ktorými sa mobilné telefóny môžu k väzňom dostať , je celý rad a vynaliezavosť väznených osôb , či niektorých občanov , ako predniesť mobilný telefón do väznice , nepozná medze.

Pracovníci väzenskej služby preto využívajú zákonného oprávnenia vykonávať osobné prehliadky u väznených osôb aj osôb vstupujúcich , či sa nachádzajúcich vo väznici , prehliadky osobných vecí a batožiny a tiež prehliadky vozidiel . Ani všetky preventívne opatrenia , medzi ktoré patrí napríklad aj bezdrôtové detekce mobilného signálu , mobifindery či vhodne rozmiestnené stavebnotechnické a signálne zabezpečovacie prostriedkami, však odsúdené ani ich návštevy neodradí od snahy telefón do väznice predniesť.

Kontrolou prechádza aj odložené zvršky odsúdených nastupujúcich do výkonu trestu . Röntgenové zariadenia v takýchto prípadoch odhalí telefóny ukryté napríklad v obuvi. K odhaleniu ďalších prípadov napomáha už spomínaná osobná prehliadka . Tou napríklad u ženy nastupujúce do výkonu trestu odňatia slobody odhalili väzenskí pracovníci mobil ukrytý v drdolu z vlasov. Inokedy u väzňa vracajúceho sa z nesstraýeného pracoviska mimo väznici odhalila dôkladná osobná prehliadka a následné lekárske vyšetrenie telefón ukrytý v konečníku -). idnes.cz 

Ako si poradia z GSP telefónom v hodinkých ? To ukáže aš čas…

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *