Komáre viac poštípat silnejší ľudí. Pomôže antibakteriálne mydlo, alebo plasic ?

Loading

 

Jedným z odborníkov, ktorý sa tomuto problému venuje, je molekulárnej biológ LJ Zwiebel, profesor americkej Vanderbiltovej univerzity. Komáre podľa neho nachádzajú svoje obete tým, že cíti teplo a oxid uhličitý, ktoré cicavce vylučujú. Tehotné ženy a objemnejšie ľudia sú niekedy obeťami početnejších útokov, pretože vyvíjajú viac energie ako priemerný človek.

 

Voniame im kvôli baktériám

Komáre tiež navádza ich čuch. “Napriek tomu, čo mi tvrdila moja babička, nemám sladkú krv,” hovorí Zwiebel, pretože komáre podľa neho nedokážu rozoznať kvalitu krvi. “Komáre priťahuje náš ľudský telesný pach, a ten je prevažne dôsledkom baktérií na našej koži,” dodal Zwiebel. “Flora a fauna na našej koži” podľa jeho slov vonia komárom príťažlivo, a to sa zvyšuje u ľudí, ktorí trávia veľa času vonku alebo sa veľa potia.

Ak je Zwiebel známe, neexistujú vedecké podklady dokazujúce, že ľudia s vysokým cholesterolom či cukrovkou komáre odpudzujú, ako tvrdia niektoré internetové servery. Rovnako tak nepomôže brať vitamín B, jesť cesnak alebo užívať určité lieky.

Rôzne sú tiež reakcie ľudí na komária uhryznutie. Po 20 rokoch v laboratóriu s kúsavým hmyzom vraj môže Zwiebel strčiť ruku do nádrže s komármi, nechať sa stokrát uhryznúť a napriek tomu sa mu na koži “neskriví ani chlp”. Deti, ktoré sú uhryznutý oveľa menej často než dospelí, môžu mať silnejšie reakcie na kúsance, pretože ich imunitný systém sa ešte plne nevyvinul.

Ovšem dospelí, ktorí sú presvedčení, že práve na ne majú komáre obzvlášť zálusk, obvykle nie sú uhryznutý častejšie ako iní. “Existujú ľudia, ktorí majú silnú alergickú reakciu na uhryznutie, a preto im môže pripadať, že ho utrpeli oveľa častejšie, čo tak pravdepodobne nie je,” povedal Zwiebel.

http://www.plasice.sk/images/banner1.jpg 

Neškrabať sa

Ľuďom pokrytým pupienky a svrbivými rankami radia prestať sa škriabať. Keď komár uhryzne, zanechá po sebe isté množstvo slín, ktoré obsahujú okrem iného aj protisrážlivé látky a lokálne anestetikum. Telo tieto látky rozpozná ako cudzieho votrelca a čoby reakciu vyšle histamínmi. Škrabanie len roznesie sliny a povzbudí tak vylúčeniu väčšieho množstva protilátok a tým aj väčšie množstvo svrbenie a roztočí prepojený cyklus.

Tí, ktorí po pohryzení opuchnú a uhryznutie je veľa svrbí a páli, by sa mali poradiť s lekárom a začať brať denne voľne predajná antihistaminiká ako prevenciu, dodal Zwiebel. Komáre je síce budú hrýzť ďalej, ale oni si toho budú menej všímať, pretože liek zabráni alergickej reakcii, ktorá mení bezbolestné uhryznutie vo svrbiace nepríjemnosť. 

Komárie samičky ženie príroda na hryzenie ľudí, pretože potrebujú krvavú stravu, aby dokončili svoj reprodukčný cyklus a vyprodukovali životaschopné vajíčka, čo vyžaduje veľký prísun proteínu. Aby ste znížili riziko pohryznutie, umývajte sa antibakteriálnym mydlom, ktoré zníži množstvo baktérií priťahujúcich komármi na vašej koži, radí Zwiebel.

Reklamy

Medzi ďalšie spôsoby, ako sa vyhnúť pohryznutie komáre, patrí vyhýbať sa pobytu vonku za úsvitu a súmraku, kedy sú komáre najaktívnejšie. Pomôžu aj vonkajšie vetráky, ktoré hmyz zaženú. Ak nie je príliš horúco, dajú sa nosiť dlhé nohavice a košele s dlhým rukávom. A pomoct pomôžu samozrejme tiež repelenty.

Autori: BMA, ČTK 

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *