Sleduje Vás niekto ? Je to konšpirácia alebo paranoja ?

Loading

 

Nie je to jediná metóda, ktorá funguje, techniky snímania vibrácií a ich spracovanie sa stále zlepšujú. Pred rokmi som videl film, kde prebiehal odposluch pomocou laseru, ktorý mieril na cieľovú plôšku na okne a dovoľoval snímanie vibrácií okenné tabule. Daná technika nielen že existuje, ale dokonca sa dočkala “podstatného zlepšenia” – kedysi ste museli zamieriť laser tak, aby sa odrazený lúč vracal do meracieho zariadenia, teraz sa používa niečo “vylepšeného”, zrejme snímanie rozptýleného svetla, kde na uhle až tak nezáleží .

Môžete tak odpočúvať hovor do vzdialenosti až 150 metrov nezávisle na polohe okna, dokonca to môže byť aj sklo automobilu.

Aká je proti tomu obrana ? Potrebujete piezzoelektrický generátor bieleho šumu, ktorý rozochveje sklo takým spôsobom, aby nešlo rozoznať vibrácie spôsobené hlasom. Takýto generátor si musíte nechať odborne nainštalovať a kontrolovať, či správne funguje, inak o ochranu proti odpočúvaniu touto technológiou prídete.

Takže ten kto Vás chce odpočúvať si vie nájsť stále nové technológie, veď výhody sú jasné – nemusíte vstupovať na cudzie pozemky pri inštalácii ploštic, nezanechávate  žiadne zariadenia, ktoré by šlo nájsť osoba ktorú odpočúvate, klasické vyhľadávanie ploštíc je neúčinné. Je to čisté a efektívne. Bohužiaľ drahé.

Tí, ktorí významní sú a alebo významní byť chcú, ale strach majú – a si nechávajú prehľadávať byty i kancelárie špecialistami na hľadanie odposluchov. Obchod s prostriedkami na zabezpečenie súkromia sa začína fortieľne rozbiehať – a to vrátane mobilných telefónov odolných proti odpočúvaniu. Odpočúvanie totiž nie sú len doménou polície, treba gang vydieračov používal hneď dve odpočúvacie zariadenia Agáta, ale podľa odhadov polície ich môže byť v súkromných rukách v Česku-Slovensku až okolo desiatky. Odpočúvanie už dávno nie sú len vecou polície alebo špionáže, gangy si podľa niečoho musia vybrať vhodné ciele, aby mohli vydierať ľudí, z ktorých zopár desiatok miliónov vytlčte, a nejako je odlíšiť od davov teenagerov, ktorí si po diskusiách naháňa triko o svojich úspechoch, pričom si musí požičiavať aj na nákup tenisiek.

Informácie sú dôležité, dovoľujú vám zamerať sa na slabé miesta nepriateľov a šetrí peniaze, ako by vám mohli potvrdiť napríklad Číňania, ktorých Chengdu J-20 ako by z oka vypadol americkému F-22 Raptor. Teda aspoň spredu, kde sú stealth technológie naozaj dôležité. Nie je nad to nechať nepriateľov vyvinúť technológiu, nechať ich, nech za svoje prachy pekne prejdú všetky slepé uličky a nakoniec si pohodlne stiahnuť finálnu verziu plánov na Aeroplane. Sovietsky zväz takto slávil priemyselne špionážne úspechy celé desaťročia. A toto robia všetky významnejšie krajiny, každá má vlastný projekt kybernetickej vojny, pričom jej účastníkom sa môže stať aj vaše PC, ak je trvalo pripojené a využiteľné pre nejakú vhodnom kyberválečnou činnosť.

To nie sú kecy, také veci sa dnes dejú, len sa pozrite na penetráciu vírusu / prostriedku pre kybernetickú vojnu Flame. Ten je jednými označovaný za najvyznanejší spyware / kyberbojový prostriedok, a inými zase pohŕdavo označovaný ako bloatware a typický produkt neefektívne mašinéria. Isté je len to, že to celkom určite nie je obyčajný malware, ale skutočný nástroj pre vedenie kybernetickej vojny vyvinutý organizáciou, ktorá má na podobné vecičky celkom tučné rozpočty.

Ukazuje sa, že tento prostriedok rozbíja ďalšie naše životné istoty – prišlo sa napríklad na to, že tento prostriedok dokáže využívať mechanizmus Windows Update pre svoje šírenie. Kto by sa bál on line aktualizácií a patchování. Microsoft už prisľúbil, že zavrie dieru, ktorú Flame mohol využiť, ale isto sa nájdu iné a ďalšie dierky. A môžu to byť dierky a štrbinu nielen od Microsoftu, ale aj v aplikáciách a službách iných firiem. To všetko potvrdzuje tézu, že ak je nejaká technológia zneužiteľná, nutne zneužitá taktiež bude. Bez diskusie, zatiaľ neexistujú výnimky.

Len sa pozrite do histórie, aké šialenosti sa podarilo realizovať:

Využitie zvierat ako bojového prostriedku? Áno, sovietski protitankoví psy, americký plán na využitie netopierov na nosenie zápalných náloží a tak ďalej. Existoval projekt pre využitie holubov pre navádzanie protilodných riadených striel, o rade samovražedných prostriedkov navrhnutých a použitých, Japonci ani nehovorím.

Zneužitie chemických látok? Áno, treba splyňovanie Kurdov počas akcie Anfál.

Reklamy

Zneužitie biologických látok? Áno, dnes sú zakázané, ale kto vie, kto ich má a kto je vyvíja. Stavil by som sa, že niekto určite áno.

Demografická vojna? Áno, v roku 1974 alžírsky prezident Houari Boumédienne predniesol svoju slávnu vetu o tom, ako bude Európa dobytá lonom ich žien.

Zbrane vo vesmíre? Áno, vojenská stanica Almaz, vyslaná ZSSR, bola vybavená 23 mm kanónom.

Kultúrna vojna? Áno, britskí liberáli sa priznali, že riadene využívali imigrácii pre zmultikulturnenie  Británie.

Snaha využiť chemické látky náboženskými sektami? Áno, treba útok sekty Óm šinrikjó v japonskom metre pomocou plynu Sarin.

Je naozaj ťažké nájsť niečo, čo by sa niekto nepokúsil využiť alebo zneužiť.

Kybernetická vojna je realitou dneška a zneužitie nanotechnológií podľa mňa taktiež logicky príde. Je to len otázka času.

Pripadá mi nesmierne naivné a hlúpe myslieť si, že sa vás podobné problémy nedotknú. Sociálne siete so sebou prinášajú rad vecí, ktoré pred nedávnom neexistovali, ako kyberšikanou, kyberstalking, zneužitie informácií pre vaše “zameranie” vykrádači domov alebo inými zločincami.

Keď budete hľadať prácu, tak si buďte istí, že vás budú aj bez vášho súhlasu profilovať – urobia to, pretože to ide a pretože to je jednoduchý a ľahko dostupný zdroj informácií. Podľa zákona existuje rad vecí, na ktoré sa vás na pohovore pýtať nesmie, či už je to vek, etnicitu a alebo náboženstvo, ale kto im zabráni, aby si to o vás zistili, keď už ste takúto informáciu vypustili do kyberpriestoru? Prajem veľa šťastia s dokazovaním, že sa vás rozhodli neprijať do práce na základe nejaké informácie, ktorú by teoreticky využiť nemali. Ostatne keď sa vás nepodarí naprofilovat, tak vás môžu odmietnuť rovno, pretože sa vás nepodarilo naprofilovat, ale vám to hovoriť nemusia. Všimli ste si napríklad formulácia, že “keď sa vám pracovník neozve, znamená to, že ste nepostúpil”? Skvelé, keby vám niečo povedali, mohli by ste sa toho chytiť a preto vám nič nepovedia, pretože v takom prípade vám nič vysvetľovať nemusí. A vy nebudete ani tušiť, na základe čoho vás odmietli.

Existujú hlúpe konšpiračné teórie, ako napríklad tá, že Američania nikdy nepristál na Mesiaci. Ako hovorili odborníci z NASA, keby Sovietsky zväz mal len tieň podozrenia, že celá tá akcia je vymyslené, rozmazná by to epickým spôsobom, pretože by na tom získali ideologickej body. A Sovieti boli experti na konšpirácie, maskovanie, špionáž a kontrašpionáž – napríklad svoj vlastný neúspešný vývoj rakety pre let na Mesiac, projekt N-1, dokázali zrušiť a zamaskovať tak dokonale, že o tom v komunistickom bloku skoro nikto nevedel. Američania to vedeli a taktiež vedeli, že im to epicky vybuchlo a vo svojich knihách N-1 spomínali, vrátane nákresov. Príslušná kapitola a nákres avšak pri preklade vo východnom bloku diskrétne zmizli. Áno, ak máte neobmedzenú moc nad cenzúrou, môžete obeh informácií kontrolovať, teda aspoň do istej miery.

Reklamy

V prepojenom svete, kde sú obmedzené možnosti cenzúry, to ale nie je možné zaistiť dokonale. Snahy o zavedenie cenzúry však sú, pretože demaskuje vaše pokútne snaženia. Sama informácie o tom, že Rath v ČR bol chytený pomocou odposluchov, viedla k tomu, že tí, ktorí sa domnievajú, že by odposluch bol pre nich problém, začali riešiť telefóny s kryptografiu a nechali si prehľadať kancelárie a byty. Informácie o tom, že odposluch sa dá robiť aj cez kovové potrubia, zlepší ich snahu o nájdenie slabých miest, to isté platí aj o odpočúvania cez okno. To sa samozrejme nepáči ani políciu, ani útvarom zaoberajúcim sa kontrašpionáže. Keby sa podarilo ututlať informácie o nástrojoch pre kybernetickú vojnu, mohli by tieto prostriedky ticho fungovať ešte dlhšie – teraz ohrozené krajiny Blízkeho východu robia všetko preto, aby sa Flame zbavili. Nepochybne sa taký budú viac zaoberať otázkami vlastnej bezpečnosti a samy začnú vyvíjať podobné nástroje.

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *