Nelegálne vysielače RDS a t.z. pirátske VKV vysielače

Loading

 

Pirátska rozhlasová stanica je už dlho synonymom AM (LW, MW a SW) a FM (VKV) nelicencované vysielanie a “pohraničnej trhacie” vo väčšine častí sveta. S príchodom internetu, mnoho tradičných AM / FM rádio staníc tiež prijať Simulcasting cez webové rozhranie. Tietorozmedzí od verejnoprávneho vysielania, licencované komerčné rozhlas, a v niektorých krajinách, tretí stupeň s nízkym výkonom licencie oslobodiť rozhlasových staníc.

Cez pirátske rozhlasovej byť známy pre cez prenosu vzduchom, nový typ tzv “pirátska rozhlasová stanica” stanica teraz v prevádzke, on-line. Charakteristickým rysom je, že tieto on-line piráti zvyčajne nebude platiť poplatky autorské práva, rovnako ako väčšina ich AM / FM bratranci pirát. Tieto on-line staníc obvykle priláka malé a lojálnej publikum a môže zostať bez povšimnutia zo strany orgánov, na rozdiel od skutočnej AM / FM pirátmi, ktorí môžu ľahko byť vypočutý a hľadal na konvenčné rádio. Spoločný termín pre tento typ operácie je lepšie poslúži výraz “Studio piráti” skôr ako pirátska rozhlasová stanica, pretože skutočné rádiový vysielač je používaný. Avšak, ako technologické pokroky a stáva lacnejšie je len otázkou času, než konvenčné vysielač je zapojený do bezdrôtové pripojenie k internetu zariadení a relé internetové rozhlasové stanice na vzduchu. (Internetové stanica môžete samozrejme popierajú, že by zapojenie do tohto, ako niekto mohol relé každej stanici, právne alebo inak týmto spôsobom.)

Dnes ku hlasovému audio vysielaniu môžeme pridať aj RDS text ktorý sa bude zobrazovať Vašim poslucháčom na ich rádiu – autorádiu. Ako daný text upravíme v súbore mp3 Vám popíšeme:

Objavuje sa vám v MP3 prehrávači slovíčko “unknown” miesto názvov pesničiek a interpretov a neviete prečo? Ak s tým niečo chcete robiť alebo sa niečo dozvedieť o ID3 ťahoch, potom si prečítajte nasledujúci článok.

 

ID3 tagy robia ľuďom problémy už odvtedy, keď sa dostali na svetlo sveta. Všetko začalo tým, že mp3 prehrávače netriedili súbory podľa názvov a zložiek, ale práve podľa ID3 tagov. Človek, ktorý si nahral svoju hudbu do prístroja a čakal, že si pustí všetko podľa toho, ako to má pomenované, sa nestačil čudovať, keď sa mu u väčšiny pesničiek objavilo “unknown” (neznámy). Niekto skúšal znova a znova premenovávať súbory alebo je popisovať najrôznejšími popisy a niekto to jednoducho vzdal. Pritom stačilo tak jednoduché riešenie, ako pridať u jednotlivých súborov ID3 tagy.

ID3 tagy sú informácie vnútri MP3 súboru, ktoré prehrávači povedia všetky údaje o danom súbore. Informácie môžu zahŕňať umelca, album a oveľa viac. Do ID3 tagu môžete pridať kľukne aj obrázky reprezentujúci obaly albumu. Väčšinou sa jedná o jeden jediný, ale tagy ich podporujú oveľa viac, takže môžete mať trebárs desať obrázkov vo vysokom rozlíšení uložených v jednom jedinom MP3 súboru.

 

Verzia ID3

Postupom času sa všetko vyvíja. Microsoft vydávajú nové verzie operačného systému Windows, Škodovka vyrába stále nové verzie Octaviou, tak prečo nemať aj pokročilejšie ID3 tagy. A akého že pokrok sme sa dočkali pri prechode z ID3v1 na ID3v2?

 

Tieto skratky znamenajú Identifikátor MP3 verzia 1 / 2 a ich hlavný rozdiel je v objeme dát. Verzia 1 má totiž striktne limitovaný počet a rozsah jednotlivých informácií. Veľkosť ID3v1 tagov je presne 128 bytov a sú umiestnené na konci audio súboru. Ak vás zaujíma presné rozostavenie jednotlivých informácií, môžete sa pozrieť sem.

 

Mladší verzie (ID3v2 a novšie) už nie sú tak striktne obmedzené a dovoľujú užívateľovi uložiť až 256 MB informácií, pričom nie sú nijako limitované počty a rozsahy jednotlivých údajov. Ale väčšina prehrávačov má rovnako svoje limity, ktoré nesmie byť prekročené, inak audio súbor neprehrá alebo aspoň nezobrazí správne informácie. Ak máte teda problém s rozpoznávaním tagov u vášho prehrávača, skontrolujte si niekde na internete alebo v manuáli, či podporuje ID3v2. Inak budete musieť zadávať staré ID3v1.

Reklamy

 

Knižnica médií programu Windows media player.

 

 

Jednotlivé tagy
ID3 tagy sú informačné údaje, ktoré vidíte vo svojom ID3 tag editore a podľa ktorých triedia audio súbory váš prehrávač. Hlavnými tagy, ktoré sa vyskytujú v audio súboroch, sú album, umelec, titulok, žáner a rok. Menej používaných tagov je viac ak tomu si môžete ešte u ID3v2 vytvoriť vlastné, ale podľa nich už bohužiaľ nemôžete nechať prehrávač triediť vaše súbory. A ak niektorý z tagov, ktoré sa očakávajú prehrávačom, nevyplníte, dočkáte sa obľúbeného slovíčka “unknown”, aj keď názov súboru samozrejme existuje a vy počítate s tým, že sa informácie nejako vezmú z neho.

 

 

Umelec (Artist)
Jeden z najzákladnejších tagov. Určuje koho iného ako speváka, ktorý danú pesničku naspieval. Jedným z najväčších problémov, ktoré sa u tohto tagu objavujú, sú nutnosť používať rovnako veľké písmená. Takže ak máte “Mike Oldfield” a “Mike Oldfield”, sú to pre váš prehrávač dva úplne rozdielne tagy. Ak máte však dobrý ID3 tag editor, nebude pre vás žiadny problém označiť všetky súbory s rôznymi tagy naraz a všetko súčasne zmeniť.

 

Album
Opäť je už z názvu zrejmé, čo bude udávať. A opäť aj tu je častý problém. Pokiaľ si niekde zoženiete pesničky s už vyplnenými ID3 tagy, môže sa stať, že u albumu, z ktorého je daná pesnička, bude namiesto originálneho názvu niečo ako “Best of 1999”. Druhým častým problémom potom býva prevod na tagy z názvov súborov a priečinkov, v ktorých sú na počítači umiestnené. To môže byť problémové, keď je jedno album rozdelené na dve CD, takže potom máte iu tagov napísané CD1 a CD2. No a prehrávač samozrejme nie je natoľko šikovný, aby vedel, že tieto dve zložky má púšťať ako jednu.

 

 

Názov (Title)
Anglický názov mnohých ľudí zmätie, pretože si myslia, že ide o názov súboru a ajhľa, ono ide o názov pesničky v albume. Tu je dobré si dávať hlavne pozor na čísla pred jednotlivými názvami. Ak máte v tagu u názve vyplnené napríklad “03 – Tears of an angel”, rozhodne vám to neuľahčí hľadanie, keď budete prehľadávať v prehrávači všetky pesničky zoradené abecedne. Pod písmenom T ju totiž nenájdete.

 

Tag editor programu AIMP.
Program Mp3tag

Jeden z najznámejších a najviac využívaných programov pre editáciu a pridávanie ID3 tagov je program Mp3tag. Ten vám dovoľuje buď to manuálna pridávanie tagov, alebo automatické, kedy používa databázy na internete. Tú si sami zvolíte.

 

Prvou možnosťou je teda použiť manuálneho zadávania. V tom prípade si otvorte v programe vami vybraný súbor, u neho vyplníte kolónky, ktoré chcete mať vyplnené. Ak chcete najviac doplniť obrázok albumu, kliknete pravým tlačidlom na prázdny obrázok v ľavom dolnom rohu a dáte Pridať obal. Tu si nájdete obrázok, ktorý chcete. Ale nakoniec hlavne nesmiete zabudnúť stlačiť malú ikonku diskety, ktorá je umiestnená v hornej lište hneď ako prvý. Tým sa uložia všetky zmeny v práve označenom súbore. Ak tak neurobíte, zmeny sa neuložia.

 

 

Program Mp3tag.

Druhou a oveľa pohodlnejšie možnosťou je využiť automatického doplnenie tagov. Tu si opäť zvolíte jednu alebo viac pesničiek a v hornom menu vyberiete Zdroje tagov a tu si zvolíte databázu pre doplnenie tagov.

Reklamy

Tu je problém, že musíte zadať názov albumu, do ktorého daná skladba patrí, ale po chvíli používania googlu to pre vás iste nebude veľká prekážka. Po zadaní albumu na vás vyskočí ponuka všetkých albumov z databázy, ktoré sú s vami zadaným albumom totožné, a vy si zvolíte to správne. Potom už len skontrolujete, či sa jedná o správne album, poprehadzujete pesničky tak, aby sa k nim pridali správnej tagy (na to si dávajte pozor) a dáte OK. Nezabudnite nakoniec všetko opäť uložiť malú ikonou diskety.

 

Automatické tagovanie pri programe Mp3tag.

Ďalšie programy

Samozrejme, že Mp3tag nie je jediný program, ktorý slúži k editácii ID3 tagov. Medzi ďalšie známe patrí napríklad Media monkey, čo je naozaj veľký a mocný nástroj, ale jeho všestrannosť je často aj dôvodom problémov a zložitosti. Mnohí hudobní fanúšikovia využívajú aj vstavané mini prográmku vo Winampe alebo v AIMP, ktoré sú jednoduché na používanie, ale nedovoľujú napríklad automaticky doplniť tagy z databázy.

 

Záver

V článku sme sa pozreli na verzie ID3 tagov, ich jednotlivé informácie a tiež na to, ako tagy editovať alebo pridávať. Opätovne pripomíname že nelegálne vysielanie je nezákonné. Taktiež rušenie rušičkami VKV stanice vo Vašom okolí je taktiež nezákonné aj keď Vás sused trápi nezáživnou hudbou oficiálne si nepomôžete.
To či susedovi na jeho rádio odvysielate RDS správu že ho môžete xxx alebo ho prehlušíte svojimi skladbami je len na Vás. Mi vám to samozrejme neodporúčame. Aj keď ceny týchto zariadení začínajú od 300,-€ do 1500,-€ je len na Vás či zariadenie budete prevádzkovať v zmysle zákona na licencovanom pásme.

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *