Kopírka si pamätá vaše tajomstvo. Môže ich vyniesť z firmy, varuju experti

Loading

Varujú výrobcovia užívateľa dostatočne?

Na hrozbu teraz reagovala aj americkej obchodnej komisie (Federal Trade Commission, FTC). Zisťuje, či výrobcovia náležite informovali o tom, že každý mail, dokument alebo mail, ktorý multifunkčné kopírkou prejde, môže byť uložený na disku a byť tak dostupný budúcemu majiteľovi alebo ďalším zvědavcům. Experti tiež požadujú, aby výrobcovia ponúkli užívateľsky prívetivú možnosť, ako ukladanie dať zabrániť.

V nebezpečenstvo sú najmä dáta v kopírkach, ktoré firma predala do bazáru, alebo v tých, ktoré si firma len prenajala a už vrátila. Rovnako ako bazárové pevné disky a mobily, i použité kancelárske kopírky si v sebe odnášajú osobné i firemné dáta, ktoré ste im zverili. A ktoré možno často zneužiť.

Ako sa brániť už teraz?

Z kopíriek po celom svete sa teraz v očiach expertov na bezpečnosť stala významná hrozba. Už teraz teda spoločnosti chcú vedieť, ako sa pred únikom dát zabezpečiť. Možné, aj keď náročné riešenia, ponúka i FTC: “Pri každej kopírky, ktorú si prenajímame, si zmluvne uisťujeme, že sme majiteľovi jej pevného disku. Dáta na ňom potom po vybratí z kopírky zmažeme a disk fyzicky likvidujeme.”

Kauza “kopírky” opäť ukázala, že v digitálnom svete nemusí k zabezpečenia dát postačovať intuitívne chápanie funkciu používaných prístrojov. Vinu ale nesú aj výrobcovia kopírok, ktorí dostatočne ktorý varuje užívateľov o tom, aké dáta prístroj zhromažďuje.

Permanentný pamäť kopírky, uchovávajúci odtlačok všetkých materiálov a dokumentov, možno samozrejme aj rozumne využiť. Ide o akúsi čiernu skrinku a zároveň automatické zálohovanie. Či už by firma vyšetrovala únik dať, hľadala stratený dokument alebo overovala, kto zneužíva kopírku k povrchné kolonoskopiu, hard disk pomôže nájsť odpoveď …

Zdroje:
Digitálne kopírovacie stroje sú plné tajomstiev (anglicky, CBS)
Stará kopírka má možno ešte stále v pamäti odtlačok vášho zadku (anglicky, Ars Technica)

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *