Pirátstvu vo Francúzsku bude strážiť špión

Loading

Francúzsky úrad na kontrolu pirátov (Hadopi), ktorý má na starosti vymáhanie zákona “trikrát a dosť”, potichu pripravoval nový návrh, ktorý by mu veľmi uľahčil prácu. Podľa dostupných informácií sa mu totiž doteraz nepodarilo od internetu odstrihnúť jediného piráta.

Špiónom sám sebe, hoci dobrovoľne
S veľkým humbuk bol po mnohých odkladoch a úpravách nakoniec prijatý zákon označovaný ako trikrát a dosť. Jeho tvorcovia si od neho sľubovali výrazné obmedzenie nakladať autorských diel v prostredí internetu tým, že by hriešnikom hrozilo odpojenie od internetu. (Prečítajte si viac o prijatí kontroverzného zákona).

Očakávalo sa, že za jeden rok bude možné po dvoch upozorneniach a rozhodnutie súdu odpojiť až 50 000 užívateľov.

Tento “plán” sa však nepodarilo naplniť, a to je možno dôvod, prečo začal vznikať návrh obsahujúci špehovacie programy. Podľa serveru newteevee.com v ňom Hadopi navrhuje možnosť, že bude žiadať užívateľa o inštalácii špeciálneho špionského programu, ktorý by sledoval jeho činnosť na internete.

Vyplýva to z určitej bezradnosti, kedy ani zákon na odpájaní pirátov nemôže riešiť určité technické detaily. Medzi ne patrí napríklad otázka, či bolo konkrétne internetové pripojenie používa výlučne jeho vlastníkom a nie napríklad inou osobou, ktorá sa na neho nabúrala.

Spyware od Hadopi by mal zaznamenávať využívanie internetu na konkrétnom počítači. Ale napríklad aj to, či nebolo vyhľadávané slovo z čiernej listiny a aké videostreamu užívateľ sledoval.

Programík by zároveň pomocou vyskakovacieho okna upozorňoval užívateľa pri sťahovaní súboru, či ho naozaj chcú stiahnu, aj keď by tým porušili autorské právo.

Z uniknutých dokumentov vyplýva, že by sa software mal stať súčasťou antivírusových alebo antispywarových riešenia a alebo byť inštalovaný priamo do routerov.

Účinnosť tohto riešenia trochu znižuje skutočnosť, že si ho používatelia budú inštalovať iba dobrovoľne. Na druhú stranu organizácie predpokladá, že ho bude distribuovať priamo internetový poskytovateľ a používateľ potom bude musieť inštaláciu odmietnuť.

V návrhu sa tiež počíta s tým, že si užívateľ bude môcť program deaktivovať.
Zdroj (Aj, Nj):
newteevee.com
heise.de

Reklamy
Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *