Prebudované vojenské lietadlá majú za úlohu monitorovať civilistu

Loading

Domnieva sa, že si tento postup onedlho vyslúži protesty ochrancov občianskych slobôd,ktorí v ktorom budú vidieť približovania sa k svetu Orwellového Veľkého brata. Podľa informácií publikovaných denníkom Guardian môže prototyp tohto letúna, vybavený vysoko výkonnými kamerami a senzormi, vzlietnuť k svojmu testovaciemu letu už v priebehu tohto roka. BAE Systems a kentská polícia sa opakovane nechali počuť, že tieto lietadlá veľmi podstatným spôsobom zvýši pozorovacie schopnosti štátnych orgánov a zmení výkon štátnej kontroly. Úrad civilného letectva v súčasnosti váha, či má udeliť týmto lietadlám licenciu pre prelet v bežných letových výškach kvôli hroziacim rizikám kolízií s inými lietadlami, však počas niekoľkých rokov bude zrejme vyvinutý moderný detekčný systém zabraňujúci náhodným zrážkam.

Podľa kentské polície bolo už predtým plánovalo využiť tohto pozorovacieho systému na odhaľovanie nelegálnych imigrantov, prúdiacich do Británie z francúzskeho pobrežia. Škála ich použitie však môže byť oveľa širší – od odhaľovanie krádeží z bankomatov, cez monitorovanie odcudzovanie traktorov a ďalšie poľnohospodárskej techniky, až po nebezpečné riadenie osobných vozidiel. Týchto letúnov potom tiež môžu využívať orgány miestnej správy v kampaniach proti nezákonnému vylepenia plagátov, zakladanie ilegálnych skládok a znečisťovanie verejných priestranstiev odpadom. K programu sa pripojilo aj päť ďalších policajných veliteľstiev, čo môže viesť k celoštátnemu prijatie výskumných a monitorovacích technológií a efektívnejším metódam zberu informácií.

Cieľom činnosti konzorcia je zaviesť používanie špeciálnych lietadiel v rámci bežnej policajnej rutiny, čo uľahčí prácu colným aj iným štátnym orgánom, hovorí článok z denníka The Guardian. Zástupca veliteľa kentské polície, Allyn Thomas, podľa dostupných informácií minulého roka lobovali u britského úradu pre civilné letectvo v prospech týchto lietadiel, ktoré by podľa jeho názoru výrazne napomohli k zvládanie vyhrotených davových scén, či už ide o masové protesty alebo o olympijské hry. Letúny BAE sú naprogramované k bezpilotnému vzletu i pristátiu, pričom majú vydržať vo vzduchu 15 hodín a vzlietnuť až do výšky 20.000 stôp, čo ich robí neviditeľnými zo zemského povrchu.

 

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *