Zvukové zariadenia s vysokým tónom sa zameriavajú na mladých ľudí

Loading

Množstvo nákupných centier a firiem používa zvukové zariadenia s vysokým tónom , aby bojovali proti tomu, čo označujú za protispoločenské správanie mladých ľudí.

Takzvané „ zariadenia proti komárommk4 mosquito“ vyžarujú vysoké frekvencie, ktoré môžu počuť iba ľudia vo veku do 25 rokov.

Zariadenia proti komárom slúžia na odradenie mladých ľudí od flákania sa

V roku 2016 komunitné právne centrum prinútilo nákupné centrum v Queenslande prestať používať zvukové zariadenie po tom, čo sa jeho vlastní pracovníci sťažovali na bolesti hlavy a zvonenie v ušiach. Právne centrum dostalo množstvo sťažností na vysoký prenikavý zvuk, ktorý mohli počuť v miestnom nákupnom centre.

Vedenie obchodného centra tvrdilo, že zariadenie bolo zapnuté na 24 hodín denne s cieľom odradiť mladých ľudí od flákania sa. Zariadenie bolo nakoniec z nákupného centra odstránené.

Obavy o bezpečnosť pre mladých ľudí

Nie je jasné, aké dlhodobé účinky majú zariadenia na deti a mladých ľudí. To môže postihnúť najmä ľudí s autizmom alebo inými neuro-rozmanitými stavmi, ktoré môžu mať vysokú citlivosť na zvuk.

Podľa britskej spoločnosti, ktorá toto zariadenie vynašla, Compound Security Solutions , je „bezpečné“ a nie bolestivé, len veľmi nepríjemné. Mladí pracovníci vo vyššie uvedenom prípade Queensland však hlásili, že po opustení dosahu zariadenia pociťovali bolesť a zvonenie v ušiach niekoľko hodín. Dlhodobá expozícia a tesná blízkosť zariadení môžu mať potenciálne škodlivé dlhodobé účinky.

Zariadenie diskriminuje mladých ľudí

Účelom zariadenia je odradiť mladých ľudí od flákania sa a obťažovania verejných priestranstiev. Väčšina mladých ľudí však vykonáva zákonnú činnosť na verejných priestranstvách. Napriek tomu zariadenie plošne pôsobí na všetkých mladých ľudí bez ohľadu na ich správanie. Zámerne diskriminuje mladých ľudí tým, že zasahuje do ich práva na slobodu pohybu a pokojné zhromažďovanie.

Nie je isté, ako často sa zvukové zariadenia používajú v celej krajine, keďže sa používajú pod radarom. Neexistujú ani žiadne zákony, ktoré by zakazovali alebo upravovali ich používanie. Je to znepokojujúce, pretože to znamená, že ktokoľvek si môže kúpiť zariadenie a podľa toho ho používať.

Susedia používajú zariadenie proti komárom na umlčanie hlučných detí

Napríklad pár v Spojenom kráľovstve si údajne zakúpil sonické zariadenie online a použil ho, aby zastavil kričanie susedových detí v záhrade. Rodičia detí tvrdili, že zvuk bol zapnutý celé hodiny, čo deťom spôsobovalo extrémne utrpenie.

Aj keď v Austrálii neboli hlásené žiadne podobné incidenty, nikomu nič nebráni v získaní týchto zariadení ani na európskom trhu.
V rámci Európskej únie je to podobné, zákon nezakazuje ich predaj, no použitie je na hrane zákona.

Reklamy

Toto je príklad „zariadenia proti komárom“, ktoré vynašla britská spoločnosť Compound Security Systems.
Novší a výkonnejší typ je v predaji aj na Európskom trhu u firmy Market.sk

The Mosquito or Mosquito alarm is a machine used to deter loitering by emitting sound at high frequency. In some versions, it is intentionally tuned to be heard primarily by younger people. The devices have attracted controversy on the basis of human rights and discrimination concerns.

Nicknamed “Mosquito” for the buzzing sound it plays, the device is marketed as a safety and security tool for preventing youths from congregating in specific areas.
As such, it is promoted to reduce anti-social behaviour, such as loitering, vandalism, drug use, drug distribution, and violence. In the UK, over 3,000 have been sold, mainly for use outside shops and near transport hubs.
The device is also sold in Australia, France, Denmark, Italy, Spain, Germany, Switzerland, Canada and the USA. A newer and more powerful type is also on sale in the European market at the company Market.sk

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *