Postavte si súkromnú 3G sieť. Vodafone v ČR ponúkne femtobunky pre každého, možno aj pre nás ?

Loading

Pre Českú kotlinu unikátnu službu ponúkne Vodafone od 1. júla. Dostupná bude všetkým jeho tarifnom zákazníkom. Jedinou podmienkou je, aby disponovali pevným vysokorýchlostným pripojením k internetu (ADSL, VDSL, SDSL alebo káblové pripojenie) a 3G zariadením (mobilný telefón, tabliet, USB modem).

Vlastné 3G zónu tvorí malý 3G vysielač a prijímač od firmy Alcatel-Lucent, ktoré sú využívané na spojenie s registrovanými 3G zariadeniami, podobne ako v rámci wi-fi siete. Zóna pokryje okolie v dosahu 20 metrov 3G signálom, možno preto využívať všetky služby 3G siete: volanie, SMS, MMS, rýchle dáta.

 

Zariadenie operátor ponúkne za 3 377 korún vrátane dane. Ďalšie poplatky či záväzky (okrem spomínaného internetového pripojenia) služba nevyžaduje. K dispozícii budú aj výhodné balíčky v spojení s obstaraním ADSL internetu od Vodafonu.

 

Pred aktiváciou je potrebné mobilné telefónne čísla od Vodafonu, ktoré budú so stanicou používaná, zaregistrovať na linke operátora a uviesť poštovú adresu. Potom sa zaregistrovaná zariadenie pripojí k Zóne vždy automaticky.

 

V rámci Vlastné 3G zóny je možné používať až 16 telefónnych čísel. V jednom okamihu môžu súčasne telefonovať až 4 zariadenia. Viac informácií nájdu záujemcovia od 1. júla na www.vodafone.cz/3gzona.

Atómový kryt ? Nielen do takých extrémnych podmienkach sa hodí femtobunky, ale aj do rôznych pivníc alebo inak odtienených miestností, kam by sa klasicky šírený signál nikdy nemohol dostať. No máme aj GSM zosilovače, ktoré Vám signál dopravia prakticky kam cheche a ešte ho aj zosilnia.

 

Pre pripojenie je doporučené pripojenie minimálne o rýchlosti 2Mbit / s, z ktorého si vyššie spomínané štyri súčasné hovory odhryznem zhruba 300 kbit / s. Latencia pripojenia sa musí pohybovať do 250ms, inak dôjde k odpojeniu telefónnych služieb na zariadení, aby nedošlo k narušeniu kvality hovoru. Občasné vyššie výkyvy latencie samozrejme nebudú mať na službu väčší vplyv.

 

Postupne sa počíta s ôsmimi a neskôr až šestnástich súčasnými hovory naraz. V súčasnej dobe je v testovaní otvorený režim, kedy by si užívatelia nemuseli dopredu registrovať svoje telefónne čísla. Tento mód by bol využiteľný napríklad v reštauráciách alebo baroch s horším signálom. Samozrejme, že by na tento účel musela byť použiť femtobunky s vyššou prenosovou kapacitou. Rieši sa samozrejme aj technické a ďalšie problémy, ktoré by pri tomto využívaní mohli nastať. Pre úplnosť dodávame, že v súčasnom modeli trvá zmena alebo pridanie telefónneho čísla zhruba dve hodiny.

 

Zatiaľ nie sú pre zákazníka oznámené žiadne benefity (napríklad lacnejšie volania), ak bude využívať služby femtobunky, čo by určite túto službu v očiach zákazníkov ešte viac zatraktívnilo. Možno Vodafone prekvapí a až budú oficiálne stránky tejto služby v prevádzke, objaví sa určitá zvýhodnenie.

Ktovie kedy nás Slovenský operátory prekvapia zo zhodnou ponukou.

Reklamy

 

Žiadny mobilný roaming

Podstatným detailom je, že v licenčnej zmluve s operátorom sa zaväzujete k tomu, že svojou vlastnou 3G zónu budete využívať iba v uvedenej lokácii. Nie je tak možné so zariadením napríklad cestovať do zahraničia a užívať si lacného roamingu. Zariadenie by zmenu vašej polohy zaregistrovalo buď pomocou zabudovaného GPS prijímača alebo podľa IP adresy, ktoré by bola nielen v zahraničí odlišná. Samozrejme nie je problém ani v danom prípade ochrany obísť, no to už je práca pre profesionálov.

Celkovo služba vyzerá veľmi nádejne a napríklad vo Veľkej Británii a ostatných západných krajinách sa jedná o štandardnú službu, ktorú využíva veľké množstvo zákazníkov a neponúka ho len operátor Vodafone. Pre niekoho však môže byť limitujúci počet súčasných hovorov alebo relatívne malý dosah signálu. Veľká budúcnosť tejto služby však môže byť vo spomínanom otvorenom režime a pokrytie mnohých reštaurácií, odkiaľ si s využitím súčasných technológií bohužiaľ nezavoláte.

 

K čomu je femtobunky?

Femtobunky predstavujú veľmi jednoduchú možnosť pokrytia oblasti so slabým alebo nedostatočným mobilným signálom “svojpomocne”. Operátorovi potom šetrí kapacitu siete a správu danej bunky služba prenáša na samotného zákazníka. Nejedná sa o GSM zosilňovač ale o vlastnú BTS stanicu.

Krabička, ktorú si je možné predstaviť ako klasický wi-fi modem, komunikuje s mobilnou sieťou cez internetové pripojenie a poskytuje rovnaké služby, ako bežná základňová stanica (BTS).

 

Za tieto výhody operátori v zahraničí bežne ponúkajú zákazníkom prevádzkujúcim femtobunky výhodnejšie sadzby v prípade, keď sú k svojej bunke prihlásený. Vo výsledku si tak zákazníci vytvára svoju domácu mobilnú sieť, ktorá šetrí náklady im aj operátorom.

Čo ukáže budúcnosť uvidíme.

 

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *