Ako funguje IFTTT a zarábajte peniaze | Obchodný model IFTTT

Loading

Obsah

Na rozdiel od hmotného majetku možno softvér použiť iba na to, na čo je naprogramovaný. Na rozdiel od fyzického priestoru, kde môžete použiť objekt na rôzne účely, nemôžete jednoducho použiť jeden kus kódu na vykonanie úplne inej úlohy.

Tu vstupuje do hry IFTTT.

Čo je IFTTT?

IFTTT je skratka pre If This, Then That. IFTTT, pomenovaný podľa podmieneného programovacieho príkazu „if“, pomáha poskytovať softvérovú platformu, ktorú môžete použiť na vzájomné prepojenie aplikácií, zariadení, iných platforiem a služieb.

To vám umožní použiť výstup jedného softvéru na spustenie inej služby, napríklad prijímanie upozornení, aby sa v dome rozsvietilo svetlo, takže budete dostávať upozornenia oveľa jednoduchšie, než aby ste sa raz za čas pozreli na telefón.

To je len jeden príklad zo všetkých vecí, ktoré môžete urobiť prepojením rôznych aplikácií a služieb s IFTTT. Tu je niekoľko ďalších:

  • Použite svoju polohu na príslušnú zmenu hlasitosti zvonenia telefónu a upozornení. Neviete, kedy sa vám to bude hodiť; väčšinou v práci alebo v kinách, pretože telefón nemusíte manuálne prepínať do tichého režimu.
  • Aktualizujte profilové obrázky na Facebooku a Twitteri jediným odovzdaním. Naozaj užitočné pre tých, ktorí často menia svoje profilové obrázky a chcú si zachovať rovnakú na všetkých platformách.
  • Získajte upozornenia o svojich obľúbených tímoch na ktoromkoľvek zo svojich zariadení.
  • Pridajte skladby zo zoznamu skladieb YouTube do Spotify jediným kliknutím.

Možnosti sú celkom nekonečné, záleží len na podpore služby s IFTTT a vašej fantázii.

Obchodný model IFTTT

IFTTT možno považovať za softvérovú platformu, ktorá pomáha prepojiť rôzne služby. Toto je poháňané aplikačnými programovými rozhraniami (API) poskytovanými inými službami.

To znamená, že IFTTT beží na ekonomike API a pomáha prepojiť dve rôzne rozhrania API, aby sa otvorili nové cesty pre interakciu, ktorá by predtým nebola možná.

Ako funguje IFTTT?

IFTTT funguje s pomocou služieb poskytovaných inými spoločnosťami a appletov.

Takže –

Reklamy

Aké sú tieto služby a applety, o ktorých hovoríme?

Čo sú služby?

Služby, predtým známe ako „kanály“, sú aplikácie, webové stránky a zariadenia podporované IFTTT, pomocou ktorých môžete ovládať a vytvárať aplety. Služby môžu byť čokoľvek, od e-mailového klienta cez aplikácie pre smartfóny až po inteligentné domáce zariadenia, ako je Google Home alebo Alexa.

IFTTT podporuje viac ako 600 služieb v čase písania.

Čo sú to aplety?

Applety sú len kód, ktorý pomáha prepojiť dve rôzne služby na spustenie automatizovaných úloh. Applety sa skladajú z dvoch častí: spúšť (ak je toto) a akcia (potom tamto).

IFTTT má v súčasnosti v čase písania viac ako 54 miliónov apletov.

V skratke –

IFTTT funguje ako platforma na programovanie a vyhľadávanie apletov zo služieb – tým, že poskytuje použiteľné a prehľadné rozhranie spolu s jednoduchým prístupom k rozhraniam API rôznych služieb pod jednou strechou. Poskytuje nástroje na vytváranie a zoznamovanie apletov pre dostatočne dôvtipných a zároveň slúži ako platforma na vyhľadávanie a používanie apletov.

Tu je návod.

Operačný model IFTTT

1. Používatelia sa môžu pripojiť a vyhľadávať a používať applety pomocou platformy IFTTT.
2. Umožňuje používateľom vidieť a spravovať všetky rôzne služby na IFTTT.
3. Nastavte aplet na vykonávanie špecifikovaných akcií.

4. Vytvorte miniaplikácie na používanie konkrétnych apletov priamo z domovskej obrazovky.

Ako IFTTT zarába peniaze

Do roku 2019 spoločnosť IFTTT prevádzkovala svoje operácie prostredníctvom finančných prostriedkov získaných od investorov. Podľa Crunchbase IFTTT vyzbierala celkovo asi 62,5 milióna dolárov z 5 rôznych kôl financovania, ktoré sa začali 1. januára 2012.

V roku 2020 však zmenila svoj príjmový model. Spoločnosť prešla na freemium model SAAS, kde svojim používateľom účtovala poplatky za vytváranie aplikácií.

K dnešnému dňu má cenový model dve úrovne:

Reklamy
  • IFTTT Standard: Je to bezplatná úroveň, ktorá používateľovi umožňuje zapnúť neobmedzený počet apletov, ale umožňuje mu vytvoriť iba 3 vlastné aplety.
  • IFTTT Pro: Ide o platenú úroveň, ktorá stojí 3,99 USD mesačne, čo používateľovi umožňuje vytvárať neobmedzené množstvo apletov a dokonca používať vo svojich apletoch dotazy, podmienenú logiku a viaceré akcie.

Doteraz sú však hlavným zdrojom zarábania peňazí IFTTT jej obchodné plány.

„Toľko ľudí si myslí o [IFTTT] zo spotrebiteľského hľadiska. Obchodná stránka je však oblasťou, kde IFTTT generuje veľkú hodnotu a kde neskôr v tomto roku uvidíme vývoj viacerých služieb, ktoré budú slúžiť podnikom.“ – Linden Tibbets

IFTTT ponúka tri rôzne mesačné plány pre podnikanie –

  • Vývojár
  • Tím
  • Podnikanie

Plán pre vývojárov má vopred mesačný poplatok 199 USD ročne a poskytuje základ služieb, ako napríklad možnosť vytvoriť 1 službu a získať výkon svojej služby a API.

Na druhej strane, tímové a obchodné plány poskytujú viac funkcií, ale s cenami buď pevnými podľa počtu používateľov využívajúcich službu, respektíve s cenami podľa objemu.

Záverečné myšlienky

IFTTT má veľmi jednoduchý obchodný model poskytovania integrácií API vo veľkom meradle masám a bol jedným z prvých, ktorý sa staral o tento trh. Aj keď sa počet konkurentov zvýšil, stále sa mu darilo držať sa nad vodou, pretože zamestnáva malý tím programátorov a obchodníkov na údržbu a propagáciu platformy.

IFTTT má veľa miest na otvorenie svojich príjmových tokov, ale zdá sa, že to ide dosť pomaly a zároveň buduje viac partnerstiev so spoločnosťami na rozšírenie ponúkaných služieb.

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *