Obama nechal preveriť telekomunikačnej siete, bojí sa trójskych koní z Číny

Loading

Hlavným predmetom záujmu bol detailný popis hardvérového a softvérového vybavenia, ktoré používajú a ktoré je zahraničného pôvodu. Spoločnosti ako AT & T či Verizon museli popísať zabezpečenie svojich sietí a problémy, ktorým čelili.

 

Tento prieskum sa robí kvôli “veľmi vysokému stupňu nebezpečenstva”, že Čína a iné krajiny môžu zneužívať export svojho telekomunikačného vybavenia do USA na vytváranie aktívnych výzvedných prvkov v amerických sieťach, uviedla agentúra s odvolaním sa na vysokého úradníka spravodajské služby.

 

Tu ide o oveľa viac než len o neurčité podozrenia,” uviedol pre Bloomberg Richard Falkenrath z Rady pre medzinárodné vzťahy CFR, americké mimovládne organizácie zaoberajúce sa okrem iného týka bezpečnosti komunikačných sietí. “Členovia Kongresu sa tým zaoberajú aj na základe veľmi určitých informácií, ktoré im v režime prísne tajné poskytol bezpečnostný úrad NSA.”

Veľká časť podozrenie leží na spoločnosti Huawei

 

Podľa denníka Wall Street Journal sa najviac preveruje čínska stopa a spoločnosť Huawei, ktorá je v súčasnosti druhým najväčším výrobcom telekomunikačných zariadení na svete. S tým, ako sa čoraz viac zapája vybavenie čínskeho pôvodu do amerických sietí, sa zároveň šíria obavy, či čínska vláda nemôže využívať tieto zariadenia na sledovanie hovorov, e-mailov, prípadne na diaľku ovplyvniť ich fungovanie.

 

Čínska spoločnosť Huawei reagovala odmietavo s tým, že jej bezpečnostný profil je “úplne bezúhonný” a podobné obavy sú úplne bezpredmetné. Firma údajne ponúka americkým partnerom detailné rozbor zariadení a ich programovacieho kódu. Vyšetrovanie sa teraz zameriava na (polo) automatické aktualizácie softvéru v zariadeniach, ktoré prechádzajú menšou kontrolou.

 

Časť telekomunikačných spoločností mala výhrady k odovzdaniu tak citlivých údajov do rúk ministerstva obchodu s odkazom na úspešný útok v roku 2006 na jeho systémy práve z Číny. Podľa zákona z roku 1950, určeného pre riadenie ekonomiky v čase vojny, im však za odmietnutie hrozí trestné konanie.

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *