Obchodný model Spotify | Ako Spotify zarába peniaze?

Loading

Obsah

Keď hovoríme o online streamovaní hudby, nemožno ignorovať prínos Spotify pre hudobný priemysel. Prilákalo milióny predplatiteľov, aby vyskúšali a zaplatili za hudbu, ktorú počúvajú, čím sa výrazne znížilo pirátstvo.

Vďaka obrovskej knižnici skladieb, skvelému zážitku na všetkých pripojených zariadeniach, nástrojom na vytváranie zoznamov skladieb a prispôsobeným odporúčaniam vyniká Spotify a poskytuje mu mesačnú aktívnu používateľskú základňu 381 miliónov .

Obchodný model Spotify, ktorý je v súčasnosti dostupný vo viac ako 170 krajinách , má navrch nad mnohými inými vďaka značnému počtu poskytovaných funkcií a poskytovaniu hudby bez oneskorenia.

Čo je Spotify?

Spotify je digitálna platforma, ktorá poskytuje online službu streamovania zvuku a videa s obsahom od nahrávacích spoločností, mediálnych spoločností a tvorcov z celého sveta. Svojim používateľom poskytuje bezplatné odporúčania s hudobným, podcastovým a videoobsahom a doplnkami prostredníctvom prémiových odberov.

Platforma umožňuje používateľom vytvárať si profily, vyberať si svojich obľúbených interpretov, objavovať obrovský katalóg hudby a podcastov, vytvárať a zdieľať prispôsobené zoznamy skladieb a dokonca bezplatne hostiť svoje podcasty.

Spotify, ktoré spojilo milovníkov hudby a fanúšikov s najnovšou optimistickou hudbou, začalo cestu hudobných objavov v takom rozsahu, ako nikdy predtým. Poďme pochopiť, ako funguje Spotify? Čo ponúka svojim zákazníkom? A ako sa tým zarába?

Cieľové publikum Spotify

Na základe účelu použitia sa Spotify zameriava na poslucháčov, inzerentov a tvorcov obsahu.

Používatelia sú výhradným publikom pre Spotify; sú to poslucháči a diváci označeného a pôvodného obsahu dostupného na platforme.

Inzerentmi môžu byť bezplatní alebo prémioví používatelia, agentúry, vzdelávacie inštitúcie, značky alebo firmy , ktoré využívajú platformu na oslovenie publika a na plnenie svojich cieľov.

Tvorcovia obsahu sú podcasteri a umelci, ktorí vytvárajú originálny obsah a vysielajú ho online prostredníctvom platformy.

Švédska služba streamovania zvuku na požiadanie sa zameriava predovšetkým na študentov a mladých profesionálov.

Reklamy

Podľa Statista sa do najvýznamnejšieho používateľského segmentu Spotify podieľajú mladí profesionáli vo veku 25-34 rokov, ktorým sekunduje študentský segment tvoriaci poslucháčov vo veku 18-24 rokov. Spotify preto v podstate považuje Gen Z a Millenials za lukratívny segment pre ich ponuky. Vekové demografické údaje možno ďalej preskúmať pomocou nasledujúcej tabuľky:

Veková skupina (roky)Podiel používania Spotify
18-2426 %
25-3429 %
35-4416 %
45-5411 %
55+19 %

Pokiaľ ide o rodovú demografiu , používanie Spotify možno pripísať 56 % mužským členom a 44 % ženám.

Z geografického hľadiska v celosvetovom meradle dominujú superveľmoci, pričom na čele zoznamu sú Spojené štáty americké a Spojené kráľovstvo.

Hodnotová ponuka Spotify

Spotify efektívne rieši problémy svojich ľudí a prináša hodnotu všetkým trom cieľovým segmentom, tj poslucháčom, inzerentom a tvorcom obsahu.

Hodnotová ponuka pre poslucháčov

Spotify poskytuje svojim poslucháčom nezabudnuteľný zážitok a jasne ho vyjadruje poskytovaním „Hudby pre každého“. Poskytuje obsah špičkovej kvality na cestách na rôznych zariadeniach. Spotify je online platforma na streamovanie hudby číslo jedna , pretože používatelia môžu:

Hudba vysokej kvality

Spotify dosahuje najvyššiu kvalitu zvuku 320 kbps pri streamovaní vo veľmi vysokom rozlíšení v porovnaní s inými náprotivkami streamovania hudby. Poskytuje päť ďalších možností streamovania zvuku a plánuje spustiť „Spotify Hifi“ pre bezstratové streamovanie zvuku.

Personalizácia

Používatelia si môžu vytvoriť prispôsobený profil umiestnením svojich obľúbených spevákov, interpretov, skladieb, žánrov a podcastov na Spotify. Platforma je navrhnutá tak, že odporúča skladby podľa vkusu a preferencií používateľov. Okrem toho môžu používatelia vytvárať, zdieľať a spolupracovať so svojimi priateľmi prostredníctvom zoznamov skladieb, vďaka čomu je používateľská skúsenosť osobnejšia.

Pamätný zážitok

Spotify cieli najmä na študentov a mladých profesionálov a oba tieto segmenty sú dobre technicky vybavené. Preto im hudobná platforma príde vhod prostredníctvom prenosných zariadení pri práci, cvičení, cvičení, varení atď. Preto sa Spotify stáva skôr celkovým zážitkom a nie len zdrojom zábavy.

Pohodlné skúmanie hudby

Používateľské profily je možné bez problémov spravovať a prevádzkovať na rôznych zariadeniach. K službe streamovania zvuku a videa je možné pristupovať prostredníctvom smartfónov, notebookov, reproduktorov, televízorov, tabletov atď. Okrem toho platforma umožňuje používateľom vybrať si zo 70 miliónov skladieb a 3,2 milióna podcastových titulov kategorizovaných podľa záujmov, trendov, umelcov atď. platforma tiež zlepšuje používateľskú skúsenosť tým, že poskytuje vhodné odporúčania obsahu na základe analýzy aktivity poslucháča na platforme.

Hodnotová ponuka pre inzerentov

Spotify hostí mnohomiliónovú a rôznorodú používateľskú základňu, vďaka čomu môžu inzerenti zacieliť svoje reklamy a osloviť svoje publikum. Inzerenti sa spoliehajú na Spotify, pretože môžu:

Zacieľte reklamy efektívne

Spotify zaisťuje, že ‘Vaše publikum počúva.’ Možnosti zacielenia na publikum na platforme umožňujú inzerentom pochopiť svoje publikum prostredníctvom demografických údajov, zariadení a konektivity, správania pri počúvaní, predpovedaných záujmov, správania mimo platformy a minulých interakcií. Navyše, aj keď sa cieľ kampane zmení v polovici, zmeny v obsahu reklamy možno vykonať pohodlne.

Buď kreatívny

Spotify umožňuje inzerentom využiť silu zvuku prostredníctvom kreatívnych reklamných kampaní. Reklamné štúdio Spotify poskytuje služby hlasových umelcov, nastavuje tón reklamy a skriptuje reklamu. Platforma tiež využíva osvedčené postupy, tipy a triky na vytváranie skvelých reklám. Okrem toho bzučiaci stratégovia, rozprávači a tvorcovia Spotify poskytujú svoje odborné znalosti na posúvanie hraníc a dosahovanie cieľov.

Využite flexibilné ceny

Veľkosť rozpočtu na reklamu na Spotify môže byť až 250 USD na spustenie reklamnej kampane. Flexibilné možnosti reklamy, tipy na písanie skriptov a bezplatné nástroje pomáhajú vytvárať reklamy od začiatku. Náklady vynaložené na reklamu je možné prispôsobiť na základe formátu reklamy, zacielenia na krajinu a demografické údaje, dĺžky kampane atď.

Sledujte dopad

Spotify vyhodnocuje dosah a vplyv reklamy prostredníctvom prehľadov kampaní prostredníctvom rôznych metrík publika, výkonnosti, zobrazovania reklám a konverzií. Okrem toho platforma nadviazala partnerstvo s rôznymi partnermi na meranie a meranie dosahu, rezonancie a reakcie na reklamnú kampaň.

Hodnotová ponuka pre tvorcov obsahu

Používaním Spotify získavajú tvorcovia skvelé výhody zviditeľnenia a budovania značky . Tu je hodnota, ktorú dostávajú od Spotify.

Oslovte široké publikum

Podcasteri môžu medziročne využiť 200 % nárast počtu poslucháčov podcastov od roku 2019. Spotify je druhé najväčšie miesto na počúvanie podcastov a rýchlo rastie; preto môže podcasting na Spotify získať maximálne publikum. Umelci môžu tiež využiť rozsiahlu používateľskú základňu na rozvoj fanúšikovskej základne a zvýšenie ich sledovanosti.

Vytvorte identitu

Spotify má za cieľ odomknúť potenciál ľudskej kreativity a umožňuje kreatívnym umelcom a podcasterom vysielať naživo. Umelci môžu použiť kreatívne profilové nástroje na pridávanie životopisov, fotografií a krátkych videí, aby zaujali fanúšikov a inšpirovali ich. Podcasteri využívajú redakčnú a personalizovanú kategorizáciu na platforme a pomáhajú vytvárať identitu ich značky

Získajte cenné informácie

Spotify odhaľuje štatistiky v reálnom čase, aby poskytoval prehľady na propagáciu obsahu, objavovanie publika, pochopenie trendov, poskytovanie obsahu atď. Tieto poznatky tiež pomáhajú pri sledovaní správania poslucháčov a objavovaní potenciálneho publika.

Obchodný model Spotify

Spotify používa obchodný model freemium a generuje príjmy prostredníctvom platených odberov a reklám. Používatelia si môžu vybrať z platených prémiových plánov, ktoré vyhovujú kolektívnemu počtu používateľov a ponúkajú zľavy. Spotify tiež poskytuje flexibilné reklamné plány pre svojich inzerentov, ktoré slúžia ich rozsahu operácií a účelu.

Najnovšia hudobná knižnica, kvalita prehrávania, rozmanitý katalóg, možnosti prispôsobenia a zdieľania vytvárajú pre používateľov nezabudnuteľný osobný zážitok. Ale ako Spotify toto všetko robí? Poďme podrobne preskúmať obchodný model .

Reklamy

Ako funguje Spotify?

Aby sme pochopili, ako Spotify funguje, musíme rozdeliť rôzne kľúčové faktory: prvky, aktivity, partnerov, kanály na oslovenie zákazníkov atď.

Najprv pochopme, ako cieľové publikum interaguje s platformou a vykonáva kľúčové činnosti.

Ako poslucháči obsluhujú Spotify?

Milovníci hudby si môžu vylepšiť zážitok z počúvania streamovaním na Spotify. Môžu si nastaviť profil, streamovať vysokokvalitný audio a video obsah, organizovať hudbu, zdieľať, sledovať svoje obľúbené a prispôsobiť si platformu.

Nastavenie profilu

Poslucháči si môžu stiahnuť aplikáciu Spotify do svojich zariadení alebo sa zaregistrovať online v prehliadači. Prvá vec je nastavenie profilu a účet je možné vytvoriť pomocou existujúcich účtov Google, Facebook alebo Apple alebo pomocou telefónneho čísla alebo samostatného e-mailového ID. Používatelia si potom vyberú svojich obľúbených zo širokej škály umelcov a žánrov na vytvorenie svojho domáceho zdroja.

Streamujte audio a video obsah

Používatelia potom môžu streamovať vysokokvalitné hudobné a zvukové a video podcasty s reklamami v bezplatnej verzii a bez reklám v prémiovej verzii. Používatelia majú prístup k skladbám z viac ako 5 000 žánrov a podžánrov od indie rocku a hip hopu až po súčasnosť a klasiku. Platforma tiež ponúka celý rad podcastov s tematikou vzdelávania, thrilleru, príbehov, životného štýlu a wellness, správ a politiky, športu atď.

Usporiadajte hudbu

Zoznamy skladieb sú najlepší spôsob, ako organizovať hudbu na Spotify. Platforma umožňuje používateľom prístup k zoznamom skladieb, ktoré si sami spravujú, ako aj k zoznamom skladieb vyrobeným na mieru. Vlastné zoznamy skladieb umožňujú používateľom pridávať svoje obľúbené skladby a kategorizovať ich podľa žánrov v rôznych zoznamoch skladieb. Na porovnanie, prispôsobené zoznamy skladieb sú tie, ktoré generuje platforma sledovaním aktivity používateľa pri počúvaní. Denný mix, týždenné objavy a časová kapsula sú niektoré jedinečné vlastné zoznamy skladieb, ktoré platforma spravuje pre svojich používateľov. Vytváranie zoznamov skladieb na spoluprácu s priateľmi je ďalšou vzrušujúcou funkciou na Spotify.

Zdieľam

Kódy Spotify sú ďalším spôsobom, ktorým platforma nanovo definuje používateľskú skúsenosť. QR kódy nachádzajúce sa na rôznych billboardoch , plagátoch a letákoch je možné naskenovať pomocou kamier zariadenia. Kódy majú vložené odkazy, ktoré v priebehu niekoľkých sekúnd presmerujú na album alebo skladbu na platforme. Tieto kódy sa tiež používajú na zdieľanie skladieb, zoznamov skladieb a albumov medzi priateľmi a rodinou.

Sledujte obľúbené

Používatelia môžu tiež sledovať svoje obľúbené hudobné skupiny, umelcov a podcasterov a dostávať exkluzívne upozornenia na nové vydania alebo trendový obsah z tohto zoznamu. Okrem toho možnosť „Nájsť priateľov“ pomáha používateľom vyhľadávať a sledovať profily ich priateľov a rozšíriť ich okruh počúvania.

Urobte to osobné

Aby bol zážitok pre používateľa osobný, platforma umožňuje používateľom prispôsobiť si svoj domovský kanál preskúmaním možnosti rádia na preskúmanie podobných skladieb a interpretov, počúvaním na súkromnej relácii, triedením vyhľadávacieho panela atď.

Platforma umožňuje používateľom pripojiť sa a ovládať rôzne zariadenia a užívať si hudbu po svojom.

Knižnica Spotify je ďalšou pozoruhodnou funkciou Spotify. Je to ako personalizovaná aplikácia v rámci platformy a jej používatelia do nej pridávajú všetko. Môžu efektívne spravovať svoje zoznamy skladieb, obľúbené skladby, sledovaných interpretov, podcasty a albumy bez toho, aby museli tráviť veľa času posúvaním kanála a hľadaním tém alebo skladieb.

Ako inzerenti prevádzkujú Spotify?

Inzerenti môžu využiť kreatívne reklamné nástroje a postupy Spotify, aby zvýšili svoj dosah a zviditeľnili sa. Môžu si založiť účet v reklamnom štúdiu Spotify, nájsť svoje cieľové publikum, vytvárať audio a video reklamy a merať svoj vplyv na publikum.

Založte si účet

Firmy, značky, agentúry, vzdelávacie inštitúcie atď. musia mať účet Spotify, aby mohli na Spotify zobrazovať reklamy.

Inzerenti si môžu bezplatne zaregistrovať účet Spotify pomocou svojich firemných e-mailov alebo existujúcich účtov, aby sa zaregistrovali a prihlásili do reklamného štúdia Spotify. Reklamné štúdio Spotify je samoobslužná platforma, ktorá pomáha inzerentom osloviť svojich poslucháčov na Spotify.

Predpokladajme, že firma sídli v krajinách ako Spojené kráľovstvo, Španielsko, Austrália, Nový Zéland alebo Mexiko. V takom prípade Spotify overí aj IČ DPH alebo akékoľvek iné daňové identifikačné číslo uvedenej firmy, aby si založila svoj účet v reklamnom štúdiu.

Nájdite cieľové publikum

Spotify pomáha inzerentom osloviť a zaujať svojich poslucháčov naprieč zariadeniami, momentmi a formátmi tak, aby posolstvo, ktoré má byť doručené:

  • Je šitý na mieru podľa záujmu poslucháčov
  • Je súčasťou zážitku poslucháčov
  • Je relevantný a zameriava sa na poslucháča v reálnom čase

Platforma ponúka inzerentom rôzne možnosti zacielenia na publikum, aby mohli filtrovať a triediť relevantných poslucháčov. Kľúčové možnosti možno klasifikovať na základe:

  • Demografické údaje: Pomáha inzerentovi osloviť poslucháča na základe toho, kto je alebo kam patrí. Vek, pohlavie a poloha sú tu kľúčové parametre.
  • Zariadenie a konektivita: Pomáha inzerentovi osloviť poslucháča na rôznych zariadeniach, aby sa stal súčasťou jeho každodenných momentov a zážitkov. Automobilový priemysel, pripojená domácnosť, platforma, mobil/zariadenie, Xbox atď. sú niektoré režimy, ktoré definujú skúsenosti zákazníkov a ich dosah.
  • Správanie pri počúvaní: Pomáha inzerentovi osloviť poslucháča na základe jeho hudobných záujmov prostredníctvom pokročilej analýzy. Štúdia o žánroch, podžánroch, zoznamoch skladieb a kategóriách podcastov poskytuje prehľad o záujmoch osoby a pomáha nasmerovať reklamy.
  • Predpovedané záujmy: Pomáha inzerentovi osloviť poslucháča na základe inteligencie Spotify predpovedať blízke záujmy používateľov. Tieto predpovede sa robia podľa aktivity používateľa na platforme a všeobecného správania ľudí s podobným vkusom na platforme.
  • Zacielenie mimo platformy: Pomáha inzerentovi osloviť poslucháčov na základe toho, ako sa správajú mimo platformy Spotify. To, čo si poslucháč prehliada a na čo trávi čas, prispôsobené publikum, zacielenie na tretiu stranu atď., zvyšuje dosah.
  • Minulé interakcie: Pomáha inzerentovi osloviť poslucháčov na základe toho, ako v minulosti na platforme interagovali s digitálnymi reklamami. Objavenie značky, sekvenčné zasielanie správ, retargeting v reálnom čase atď.

Vytvorte reklamu

Kreatívne bezplatné služby Spotify uľahčujú vytváranie profesionálnych zvukových reklám za pár minút. Inzerenti však môžu tiež nahrať svoje vopred pripravené súbory na vysielanie na platforme.

Ľudia počúvajú Spotify všade – v aute, telocvični, kancelárii alebo dokonca v sprche. Platforma preto ponúka rôzne formáty reklamy, aby vyhovovali poslucháčom aj inzerentom.

Zvukové reklamy sa vysielajú medzi skladbami a počas dňa získavajú maximálnu pozornosť poslucháčov.

Videoreklamy sa vysielajú iba vtedy, keď si poslucháč aktívne prezerá katalóg obsahu na Spotify, čo zaručuje, že obsah bude vidieť a počuť.

Reklamy podcastov sa vysielajú počas relácie počúvania a rozprávajú príbeh značky. Ovplyvňujú emócie a vyvolávajú záujem poslucháčov.

Viacformátové reklamy sú prispôsobené potrebám firmy a pomáhajú získať dosah prostredníctvom viacerých formátov reklamy.

Okrem toho platforma ponúka bezplatné nástroje, tipy, triky a osvedčené postupy, krok za krokom, ako vytvoriť reklamu od začiatku.

Meranie vplyvu

Reklama na Spotify má ďalšiu výhodu, pretože dokáže merať a reprezentovať efektivitu reklamy v číslach. Tieto čísla sú ako metriky, ktoré naznačujú vplyv reklamy na jej publikum.

Tieto metriky možno kategorizovať ako zobrazovanie reklám, výkonnosť, publikum a metriky konverzie streamovania. Tieto ukazovatele sa vypočítavajú po analýze zobrazených reklám, dosahu, kliknutí, žánrov, veku, priemerného streamu na poslucháča atď.

Okrem toho, reportoví partneri Spotify poskytujú odborné znalosti na meranie dosahu, rezonancie a reakcie na reklamy a ďalej uľahčujú kritický aspekt inzercie online.

Kto sú kľúčoví partneri Spotify?

Spotify si vybudovalo niekoľko pevných vzťahov s ľuďmi a firmami, vďaka ktorým sú jeho obchodné operácie efektívne. Títo partneri sa starajú o aspekty, o ktoré sa spoločnosť nemôže postarať.

Hudobní partneri

Spotify sa spojilo s veľkými hudobnými vydavateľstvami a mediálnymi domami s cieľom získať práva na streamovanie ich obsahu na svojej platforme. Používatelia Spotify si môžu vypočuť trendy nové vydania a klasické skladby od týchto vydavateľstiev niekoľkými kliknutiami na platforme Spotify. Napríklad Universal Music Group, Sony Music Entertainment Group a Warner Music Group sú niektorí z hudobných partnerov Spotify.

Partneri na vytváranie prehľadov kampane

Spotify sa spojilo s niektorými poprednými reportovacími partnermi, aby zmerali vplyv reklamných kampaní vysielaných inzerentmi na platforme. V podstate pomáhajú pri meraní dosahu, rezonancie a odozvy generovanej konkrétnou reklamou na Spotify. Napr. Nielsen, Comscore, Leanlab sú niektorí partneri pre reportovanie kampaní Spotify.

Distribuční partneri umelcov

Spotify sa spojilo s niektorými distribútormi umelcov, ktorí pomáhajú umelcom s ich hudbou na platforme. Pomáhajú licencovať a distribuovať svoje skladby na Spotify. Títo poskytovatelia značiek ponúkajú okamžitý prístup k Spotify pre umelcov, a tým platia umelcom honoráre. Napr. Distrokid, CD Baby, Amuse sú niektorí umeleckí distribútori partneri Spotify.

Partneri pre distribúciu štítkov

Spotify sa spojilo s distribútormi vydavateľstiev, ktorí umožňujú umelcom spolupracovať s vydavateľstvom a vysielať svoje nahrávky na Spotify. Títo poskytovatelia sa starajú o licencovanie a distribúciu a platia tantiémy splatné umelcom. Napríklad The Orchard, Believe, FUGA sú niektorí distribútori labelov Spotify.

Dodávatelia

Spotify sa spojilo s určitými platformami na doručovanie, ktoré riešia aspekt distribúcie nahrávok. Títo poskytovatelia poskytujú umelcom výhradne údaje a poznatky, aby pochopili publikum a podľa toho streamovali svoj obsah na relevantných platformách. Napríklad EMS, AudioSalad, ampsuite sú niektorí dodávatelia Spotify.

Aké sú kľúčové zdroje Spotify?

Spotify poskytuje svojim zákazníkom špičkovú hodnotu, pretože využíva svoje cenné aktíva. Tieto aktíva sú podnikovými zdrojmi, ktoré sú budované a udržiavané pre rast podniku.

Spotify je platforma na streamovanie zvuku a videa, ktorá sprístupňuje svoje služby prostredníctvom svojej aplikácie a webovej stránky . Aplikácia a webová stránka majú estetické zobrazenie s prehľadnou kategorizáciou, viacerými možnosťami zdieľania a rôznorodým katalógom obsahu.

Zamestnanci sú ľudským zdrojom v zadnej časti všetkých operácií Spotify, ktoré sa starajú o technické, obsahové a iné aktíva na poskytovanie hodnotovej ponuky. Od roku 2020 pozostávala pracovná sila Spotify z viac ako 6500 zamestnancov po celom svete s úlohami v marketingu , výskume, inžinierstve, financiách a administratíve.

Obchodný model navyše umožňujú licenčné zmluvy Spotify s veľkými hudobnými vydavateľstvami a držiteľmi práv. Taktiež si vybudovala reputáciu ako popredná platforma digitálneho streamovania hudby a vytvorila názov značky a logo pre svoju identitu.

Ako Spotify oslovuje svojich zákazníkov?

Spotify využíva špecifické komunikačné kanály na oslovenie ľudí, zviditeľnenie sa a poskytovanie svojich služieb. Tieto kľúčové kanály ponúkajú bezproblémový prístup k platforme.

Webová stránka a aplikácia

Používatelia môžu priamo pristupovať k platforme prostredníctvom webovej stránky alebo aplikácie dostupnej pre android aj ios s pripojením cez celý rad ďalších zariadení v rovnakej sieti Wi-Fi . Spotify connect umožňuje toto pripojenie cez reproduktory, televízory, inteligentné hodinky, tablety, PlayStation atď.

Webové stránky a rozhranie aplikácie sú rýchle a jednoduché na učenie sa aj pre začiatočníkov. Dobre zorganizovaná webová stránka v mobilnej a desktopovej verzii ďalej zjednodušuje online streamovanie hudby.

Vyhľadávače a platformy sociálnych médií

Pinterest je dostupný aj cez nepriame kanály. Vyhľadávacie nástroje ako Google a platformy sociálnych médií ako Instagram sú tiež nepriamymi kanálmi Spotify. Google napríklad používa obrázky a hypertextové odkazy pochádzajúce zo Spotify vo svojich výsledkoch vyhľadávania a Spotify umožňuje zdieľanie skladieb a zoznamov skladieb na príbehoch Instagramu, medzi inými sociálnymi platformami. Týmto spôsobom sú prehliadače nasmerované priamo na webovú stránku. Twitter, Linkedin, Youtube atď. sú niektoré ďalšie zdroje, ktoré pomáhajú Pinterestu osloviť svojich potenciálnych používateľov.

Spolupráca

Spotify tiež redefinuje zákaznícku skúsenosť prostredníctvom rôznych spoluprác so značkami. Spolupracoval so spoločnosťou Uber, čo používateľom umožnilo pripojiť sa k svojim účtom Spotify a streamovať svoje obľúbené melódie počas jazdy v taxíku Uber, aby si vytvorili osobné spojenie. Spotify nadviazalo podobnú spoluprácu so Starbucks, Hyundai, Co-Cola, SoundHound atď.

Ako Spotify zarába peniaze?

Spotify oznámilo celosvetovo 172 miliónov prémiových predplatiteľov, čo je nárast zo 144 miliónov v zodpovedajúcom štvrťroku 2020. Navyše, podľa Statista, jeho tržby vyskočili z 1 975 miliónov eur v roku 2020 v treťom štvrťroku na 2 501 miliónov eur v roku 2021 v treťom štvrťroku.

Pozrime sa na príjmový model Spotify a pochopíme, ako zarába peniaze?

Zdroje príjmov

Príjmový model Spotify možno rozdeliť na Výnosy z prémiového predplatného a Výnosy z reklám.

Výnosy z prémiových odberov

Prémiová verzia Spotify je bez reklám a používatelia môžu prehrávať akýkoľvek typ skladby na požiadanie, objavovať novú hudbu, vyhľadávať a počúvať zoznamy skladieb, zdieľať hudbu a zoznamy skladieb, počúvať melódie vybrané funkciou Rádio Spotify a vytvárať zoznamy skladieb.

Medzi charakteristické funkcie verzie Premium patrí žiadne prerušovanie reklamami, prehrávanie offline na ukladanie hudby offline, prehrávanie hudby kdekoľvek na rôznych zariadeniach a platenie prostredníctvom flexibilných platobných režimov a neobmedzených preskakovaní .

Spotify Premium je k dispozícii v štyroch rôznych plánoch, aby vyhovovali poslucháčom. Plány sú pre jednotlivca, duo, rodinu a študenta. V tabuľke nižšie sú uvedené ideálne zariadenia dostupné v rámci rôznych plánov.

Výnosy z reklám

Spotify zarába príjmy z natívnych bannerových reklám a využíva najmodernejšie technológie na zacielenie na svojich používateľov pomocou audio, video, podcastov a multiformátových reklám.

Spotify podporuje rôzne druhy reklám, ktoré sa líšia typom, veľkosťou a zapojením používateľov, a všetky tieto poskytujú odlišné skúsenosti zákazníkov. Môžu byť uvedené nasledovne:

Sponzorované zoznamy skladieb sú zoznamy, pomocou ktorých môžu firmy zosúladiť značku so službou Spotify a na týždeň sponzorovať najobľúbenejšie zoznamy skladieb na platforme. Buduje povedomie o značke a propaguje značku. Môžu bežať na notebookoch a mobiloch.

Branded Moments sú vertikálne videoreklamy, ktoré sa spúšťajú na začiatku zoznamov videí a po prehratí do konca poskytujú poslucháčom 30 minút streamovania bez reklám. Môžu bežať na tabletoch, mobiloch a notebookoch.

Sponzorované relácie sú podobné značkovým momentom, pretože tiež predchádzajú 30-minútovému neprerušovanému počúvaniu. Tie však obsahujú horizontálny formát videa a banner na zobrazenie reklamy. Môžu bežať na mobiloch a tabletoch.

Prevzaté videá sa doručujú počas počúvania medzi skladbami, keď používatelia aktívne prehliadajú katalóg, aby si vychutnali a objavili hudbu a podcasty. Bežia iba na prenosných počítačoch.

Grafické reklamy sú bannerové reklamy s možnosťou kliknutia, ktoré sa zobrazujú v spodnej časti na 30 sekúnd a sú viditeľné počas celého časového rozpätia.

Prevzatie domovskej stránky predstavuje odkaz značky na prednej strane domovskej stránky Spotify na ploche 24 hodín. Tento formát reklamy podporujú iba prenosné počítače.

Formát prekryvnej reklamy sa zobrazí, keď sa používateľ vráti do aplikácie Spotify, aby mal maximálny vplyv na značku. Táto reklama funguje ako uvítacia obrazovka na platforme a oslovuje používateľov.

Značkové zoznamy skladieb obsahujú obrázok obálky značky a minimálne 20 skladieb v zozname skladieb s jednou skladbou na interpreta.

Štruktúra nákladov Spotify

Náklady Spotify možno pripísať licenčným alebo licenčným poplatkom a prevádzke spoločnosti.

Licenčné poplatky sú platby, ktoré Spotify platí za vlastníctvo práva na streamovanie konkrétneho obsahu na svojej platforme, a predstavujú jeden z významných nákladov na streamovaciu službu. Od roku 2020 spoločnosť Spotify vyplatila držiteľom práv viac ako 23 miliárd dolárov na licenčných poplatkoch. Vlastní dva typy licencií, a teda produkuje dva druhy licenčných poplatkov:

  • Recording Royalty: Spotify má licenčné zmluvy na nahrávanie s veľkými hudobnými vydavateľstvami, ako sú Sony Music Entertainment Group, Warner Music Group a Universal Music Group. Preto je honorár za nahrávanie čiastka zaplatená za právo, ktoré má Spotify na streamovanie skutočných nahrávok týchto nahrávacích spoločností na svojej platforme. Tieto nahrávacie spoločnosti potom usmerňujú platby jednotlivým umelcom alebo spevákom, ktorí vystupujú a nahrávajú skladbu.
  • Composition Royalty: Spotify má licenčné zmluvy na zloženie s pôvodnými skladateľmi a skladateľmi. Kompozičný honorár je teda čiastka zaplatená za právo streamovať skladbu skladby a je doručená skladateľom, ktorí vlastnia texty a melódiu skladieb.

Preto keď prémiový používateľ alebo používateľ podporovaný reklamou prehrá skladbu na platforme, Spotify zaplatí licenčný poplatok za nahrávanie hudobnému vydavateľstvu a umelcovi a zaplatí licenčný poplatok za kompozíciu vlastníkom a skladateľom tejto skladby.

Výročné správy Spotify nám navyše poskytujú prehľad o rozsiahlych nákladoch, ktoré spoločnosti vznikajú. Prevádzkové náklady možno rozdeliť na:

  • Náklady na výnosy: Náklady na výnosy Spotify zahŕňajú všetky náklady vynaložené na poskytovanie služby a hodnoty zákazníkom. Napríklad náklady na údržbu webovej stránky a aplikácie, platy zamestnancov, platby partnerom, transakčné poplatky, iné režijné náklady atď.
  • Výskum a vývoj: Náklady na výskum a vývoj zahŕňajú všetky náklady vynaložené na personál a zariadenia spojené s výskumom a vývojom služby – napríklad – mzdy inžinierov atď.
  • Predaj a marketing: Náklady na predaj a marketing zahŕňajú všetky náklady vynaložené na personál a zariadenia súvisiace s predajom, podporou predaja, marketingom, rozvojom podnikania a službami zákazníkom. Napríklad výdavky na marketingových zamestnancov, poplatky za profesionálne prenájmy, výdavky na reklamu a propagáciu atď.
  • Všeobecné a administratívne náklady: Všeobecné a administratívne náklady zahŕňajú všetky náklady vynaložené na personál a pridelené zariadenia pre všeobecné funkcie, administratívu, právne a finančné účely. Napríklad platy účtovníkom a manažérom, administratívne režijné náklady atď.

Akvizícia mediálneho reťazca

V priebehu rokov bola spoločnosť v centre pozornosti mnohých kontroverzií súvisiacich s nestreamovaním nelicencovanej hudby na svojej platforme, za čo musela spoločnosť zaplatiť umelcom milióny dolárov ako pokuty. Spotify nezaplatilo licenčné poplatky, pretože nemalo potrebné údaje na zistenie správneho vlastníctva skladieb a dokonca ani na to, ako nájsť vlastníkov.

Spoločnosť na vyriešenie tohto problému zvolila decentralizovaný prístup a zaviedla blockchain do svojho algoritmu akvizíciou Mediachainu. Spoločnosť vytvorila otvorenú decentralizovanú sieť, ktorá ukladá údaje o každom hudobnom diele pomocou technológie blockchain. Spoločnosť spomenula celý proces, ako blockchain pre hudbu funguje a ako z toho budú mať úžitok umelci a spoločnosť.

Prečo si Spotify nezvolilo centralizovaný prístup?

Centralizovaná iniciatíva „Globálna databáza repertoáru“, ktorá sa začala v roku 2011 s cieľom zhromažďovať údaje o vlastníctve v centrálnej databáze, neslávne zlyhala v roku 2014 po investíciách miliónov dolárov.

Spotify pomohlo miliónom ľudí spojiť sa navzájom kvôli ich spoločnej láske k hudbe. Pomohlo to rôznej hudbe dostať sa do rôznych častí sveta. V súčasnosti má Spotify v porovnaní s ostatnými menší vplyv na trh a poplatky za predplatné sú vysoké. Potrebuje vylepšiť svoj obchodný model a potom sa dá povedať, že Spotify je jediný podnik, ktorý dokáže na digitálnej hudbe poriadne zarobiť.

Spodná čiara

Spotify je v súčasnosti popredným hráčom v odvetví online streamovania hudby. Podiel na trhu sa však výrazne znížil s novými hráčmi, pričom najväčšiu hrozbu predstavuje Apple Music.

Spotify však získalo aj Mediachain Labs , aby preklenulo medzery vo výdavkoch na licenčné poplatky. Blockchainový startup vyrieši vyplácanie tantiém umelcom využívajúcim technológiu blockchain a zlepší fungovanie Spotify znížením nákladov.

Spotify má navyše vysokú kvalitu streamovania, trendový obsah, rozmanitý katalóg, flexibilné možnosti pripojenia a zdieľania, rozmanitý katalóg hudby a podcastov a viacero formátov reklamy. Platforma má preto v nasledujúcich rokoch mnoho možností rastu v segmente streamovania hudby, kde sa očakáva, že počet používateľov do roku 2025 dosiahne 913,2 milióna používateľov.

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *