Mio MiVue 846 WiFi / Nočný lovec

Loading

Na dnešných preplnených cestách sú autokamery čoraz potrebnejšia výbava. V našich končinách asi najznámejším výrobcom autokamier je Mio so svojím radom MiVue. Keďže som žiadnu autokameru netestoval už takmer rok, bol som zvedavý, kam sa tieto zariadenia odvtedy pohli. Na test som dostal jeden z najvybavenejších modelov výrobcu MiVue 846 WiFi.

Kamera je navrhnutá na šírku, používa displej s uhlopriečkou 2,7″ a pomerom strán 16:9, ktorý vyhovuje zobrazeniu nahrávaného videa. Konštrukcia je kompaktná, vďaka čomu zaberá kamera menšiu plochu na prednom skle. Malá základňa, do ktorej sa pripája napájací kábel, sa upevňuje na čelné sklo obojstrannou lepiacou páskou. Upevnenie je kvalitné, žiaľ, vylučuje použitie kamery na inom aute. Do nej sa zasúva modul kamery, ktorý je po zacvaknutí napájaný cez dedikovaný konektor.

Samotný tubus s kamerou je otočný tak, aby bolo možné kameru nastaviť do správnej polohy pri akomkoľvek sklone čelného skla. Hlavná úloha kamery je, tak ako je to obvyklé, pracovať v role čiernej skrinky, takže zaznamenáva nepretržite od zapnutia elektrickej siete auta. Dĺžku jednotlivých záberov si môžete zvoliť v krokoch 1, 3 alebo 5 minút. Kamera si na vloženej karte vytvorí 4 priečinky, ktoré slúžia na priebežný záznam z jazdy, parkovania, fotografie a havarijné záznamy. Akú veľkosť vyhradí na jednotlivé typy záznamu, to si môžete zvoliť pri úvodnom nastavení. V priečinkoch na priebežný záznam a parkovanie sa videá nahrávajú do ich zaplnenia a potom sa piebežne vymazávajú vždy najstaršie záznamy.

Havarijné záznamy sa v priečinku nepremazávajú. Havarijný záznam sa spúšťa na základe údajov akcelerometra pri prekročení určitej medze v ktorejkoľvek osi, citlivosť možno nastaviť, ale na našich cestách, občas pripomínajúcich tankodrom, kamera niekedy zaznamená aj „nehavarijný“ záznam. Havarijný záznam sa spustí aj pri väčšom prekročení rýchlosti. Na prehliadanie záznamov v PC slúži softvér MiVue manager. Vďaka tomu, že kamera má okrem akcelerometra vstavaný aj prijímač GPS/Glonass, pri prehrávaní vidíte aktuálnu polohu vozidla, rýchlosť, nadmorskú výšku a údaje zrýchlenia v troch osiach.

Polohu si môžete dať zobrazovať priamo na mape. Program využíva podklady z Google Maps. Nahrávky sú roztriedené podľa dátumu zhotovenia, takže v zobrazenom kalendári sú vyznačené dni, z ktorých záznamy pochádzajú. Stačí vybrať deň a potom sa už môžete orientovať podľa času jednotlivých nahrávok. Program umožňuje priame zdieľanie na Facebooku alebo You­Tube. Kamera zvláda záznam v maximálnom rozlíšení 1920 × 1080 60p alebo 30p v HDR. Asi najväčší ťahák kamery je špičkový snímač STARVIS od Sony, ktorý s vysoko svetelným objektívom a režimom Night Vision Pro zabezpečuje kvalitný záznam aj za zhoršených podmienok a v noci. Kamera má v kategórii autokamier výbornú kvalitu obrazu a slušne si poradí aj v noci, keď poskytne v rámci možností čitateľný obraz bez nadmerného šumu.

Oceňujem hlavne veľmi dobré zvládnutie vysokého kontrastu v noci, keď sú časti osvetlené reflektormi správne exponované bez prepalov. Počas testu sme nechtiac otestovali kvality kamery pri zrážke so zajacom, čo môžete vidieť na priložených záberoch

Pre majiteľov starších vozidiel kamera obsahuje množstvo rôznych doplnkových funkcií, ako je zobrazenie skutočnej aj úsekovej rýchlosti, upozornenie na radary či upozornenie na opustenie jazdného pruhu a ďalšie. Dôležitejšie však je, že kamera umožňuje aj pripojenie zadnej kamery A30 alebo A50 a nahrávať tak situáciu pred aj za vozidlom. Vo výbave je aj možnosť pripojenia cez Wi-Fi, cez ktoré možno záznamy z kamery sledovať, ale aj ukladať do smartfónu. Vďaka vstavanej batérii kamera umožňuje takisto nahrávanie incidentov pri parkovaní. V tomto prípade sa spúšťa podľa pohybu v obraze alebo podľa zaznamenaných otrasov.

PLUSY, MÍNUSY:

+ Kvalitný obraz aj v noci, jednoduchá obsluha, množstvo funkcií, jednoduchá manipulácia, kompaktné rozmery
– Malé pozorovacie uhly LCD displeja

PARAMETRE:

Snímač STARVIS od Sony, záznam 1920 × 1080p 60p, široký uhol záberu 150°, technológia Night Vision, objektív F1,8, pasívny parkovací režim bez nutnosti trvalého napájania (až počas 48 hodín), GPS trasovanie (rýchlosť, smer, nadmorská výška a súradnice), aktívna dokovacia stanica QuickClick a nastaviteľný uhol záberu kamery, 2,7″ LCD displej, trojosový G senzor, upozornenie na rýchlostné radary a na úsekové meranie, integrované Wi-Fi umožňuje prezerať zábery v telefóne, prenos nasnímaných nahrávok alebo ich zdieľanie, aktualizácia firmvéru pomocou Wi-Fi OTA (Over-the-air), možnosť pripojenia zadných kamier MiVue A30 aj novinky MiVue A50

HODNOTENIE: 9/10 – a cena na aliexpress.sk ?

Reklamy

(Zdroj: ides.cz)

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *