Čína chce mať vlastný internet. Bezpečnejší, výkonnejší a nezávislý od toho západného

Loading

Čína spustila v Pekingu rozsiahlu experimentálnu sieť na testovanie internetových technológií budúcnosti počas nasledujúcich piatich až desiatich rokov. „Budúca internetová technologická infraštruktúra“, ktorá má ústredie na univerzite v meste Tsinghua, spája 40 popredných univerzít v krajine s obrovskou šírkou pásma a oveľa nižšou latenciou ako súčasný internet, uviedla štátna tlačová agentúra Xinhua.

Bude slúžiť ako chrbticová sieť pre CENI (China Environment for Network Innovations), národné výskumné zariadenie spájajúce najväčšie mestá v Číne, na overenie jej výkonu a bezpečnosti budúcej sieťovej komunikačnej technológie pred jej komerčným využitím. Po dokončení v roku 2023 sa stane prototypom „budúceho internetu“, ktorý bude prepájať takmer všetko – od počítačov doma až po autá na ulici – na bezproblémovú komunikáciu.

„Budúci internet musí byť schopný pevne odolávať útokom. Je to dôležité na založenie našej národnej bezpečnosti,“uviedol počítačový vedec zapojený do projektu, ktorý si neželal byť menovaný. Čínsky internet bol vybudovaný pomocou západných technológií a je plný zadných vrátok. Podľa amerického whistleblowera Edwarda Snowdena americký vládny projekt Prism využil tieto slabiny na to, aby infiltroval čínsku vládu a výskumné ústavy.

Po Snowdenovom odhalení Peking vyvinul obrovské úsilie o nahradenie západného hardvéru vo svojej informačnej infraštruktúre. V posledných rokoch predbehlo niekoľko čínskych telekomunikačných spoločností vrátane Huawei svojich západných konkurentov v oblasti 5G a ďalších špičkových technológií. Ich technologický náskok sa však obmedzoval na určité oblasti a v čínskych sieťach naďalej prevládal zahraničný softvér a sieťové protokoly.

Podľa Tan Hanga, popredného vedca CENI, sa výstavba čínskej experimentálnej siete začala v roku 2019. Cieľom čínskeho zariadenia je konkurovať americkému programu GENI úplne inou technológiou. Čína napríklad vyvinie úplne nový operačný systém na správu toku dát a výmenu dát medzi rôznymi zariadeniami, a to s podporou domáceho hardvéru od smerovačov cez servery až po počítačové čipy, uviedol čínsky vedec.

Infraštruktúra v hodnote 1,7 mld. jüanov (260 miliónov USD) má zvýšiť konkurencieschopnosť Číny a umožniť jej „prevziať iniciatívu v medzinárodnej konkurencii v kyberpriestore“, dodal Tan. Čína už buduje najväčšiu 5G sieť na svete a v blízkej budúcnosti očakáva, že sa k internetu pripojí veľké množstvo inteligentných zariadení vrátane autonómnych automobilov.

Tieto zariadenia môžu produkovať a vyžadovať obrovské množstvo dát, pričom budú tolerovať len malé oneskorenie v komunikácii, navyše každé z nich potrebuje jedinečné ID. Podľa Tana súčasná internetová štruktúra založená na vojenskej technológii z 80. rokov nebude schopná zvládnuť budúce požiadavky. Čím viac vecí je pripojených k internetu, tým väčšie škody môže spôsobiť kybernetický útok.

Čínska sieť „bude podporovať útočné alebo obranné cvičenia“ tým, že umožní viac ako 4000 tímom z celej krajiny uskutočňovať samostatné experimenty súčasne. Sieť nebude izolovaná, ale bude sa podľa EÚ pripájať k existujúcemu internetu aj k experimentálnym sieťam v iných krajinách vrátane siete FIRE (Future Internet Research and Experimentation) v Európe.

(Zdroj: ides.cz)

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *