LTE sieť pre Internet v lietadlách už funguje. Stanice sú aj v Česku a Slovensku

Loading

Nová európska mobilná sieť pre lietadlá nazvaná EAN (European Aviation Network) síce tiež využíva satelity (S-Band), ale aj pozemné stanice. Tých je po celej Európe (EÚ28 + Nórsko a Švajčiarsko) 300, štyri z toho aj v Česku. Sieť vybudovala skupina Deutsche Telecom (v tuzemsku T-Mobile) spolu so satelitným operátorom Immarsat. Technológia potom dodala Nokia.

Sieť síce využíva technológiu LTE, ale značne upravenú. Vysielače nemajú antény namierené na zemi ako u bežných buniek, ale sú nasmerované tak, aby signál zachytila ​​lietadla vo výškach až 12 000 metrov.
Navyše sieť musí fungovať pri vysokých rýchlostiach až vyše 1 000 km / h (bežné LTE siete zvládajú maximálne polovičnú rýchlosť). Dosah jednej bunky je potom 150 kilometrov, u bežných LTE sietí je to podľa použitej frekvencie zhruba pätina.

Sieť je vyskúšaná a pripravená na prevádzku. Dedikovaná rýchlosť pre jedno lietadlo je až 75 Mbit / s a ​​do budúcnosti je možné zvyšovanie rýchlosti. Výhodou je nízka latencia pod 100 ms.

Pre cestujúceho nová technológia žiadne problémy neznamená. Stačí, keď má mobil s wi-fi, cez ktoré sa v lietadle pripojí do siete. Signál zo satelitu a z pozemnej siete EAN zaistí moduly v lietadle, o ďalšie distribúciu sa postará palubný wi-fi. Samotné antény sú pomerne malé, pre každú technológiu je nutná jedna samotná.

V princípe sa do siete môže zapojiť každá letecká spoločnosť, ktorá v Európe operuje. Ale je pravdepodobné, že hlavný záujem bude u aeroliniek, ktoré lietajú primárne v rámci kontinentu.
V diaľkových lietadlách, ktorá väčšiu časť cesty urazí mimo Európy, je stále výhodnejšie používať čisto satelitné pripojenie.

Ako prvý implementujú potrebné technológie do lietadiel pre krátke trate spoločnosti zo skupiny IAG, teda British Airways, Iberia, Vuelin alebo Aer Lingus. Cestujúci sa budú môcť k internetu pripojiť na palube ich lietadiel už v polovici roka. Ale spočiatku len v niektorých lietadlách. Celkom chce IAG inštalovať systém do 300 lietadiel, 90 percent z nich bude mať systém inštalovaný do jari budúceho roka.

Na európskych linkách zatiaľ nie je internetové pripojenie príliš bežné. Asi najzaujímavejšie je v tomto smere ponuka nórskeho nízkonákladového dopravcu Norwegian, ktorý má pripojenie dokonca zadarmo. Systém je u Norwegian inštalovaný vo väčšine lietadiel pre krátke trasy.

Po Európe internet ponúka v niektorých lietadlách napríklad aj SAS.

 

Väčšina dopravcov má palubný internetové pripojenie len u diaľkových lietadiel na linkách mimo Európy.

{googleads left}

Reklamy

Ceny sú rôzne, platí sa za čas pripojenia alebo za určitý objem dát. Všeobecne je to relatívne drahá záležitosť, za celý rokov sa obvykle platí 15 až 20 eur (375 až 500 korún), sadzby za objem dát sa pohybujú od 15 dolárov (300 korún) za 0,5 GB u Emirates po 30 eur (750 korún ) za 200 MB u Air France.

Zdroj: idnes.cz

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *