Ploštice môže mať doma ktokoľvek. Čistota vám nepomôže, len dezinsekcia. Alebo obhliadka proti odposluchom ?

Loading

Čistotným sa to stať nemôže?
Ploštice sa veľmi rýchlo množia. Stačí pár týždňov či mesiacov a máte ich plný byt. Štěnice si môže priviezť ktokoľvek odkiaľkoľvek. Domov vám ich môže zavliecť aj návšteva. To, že sa pohybujete len v čistom prostredí a v civilizovanom svete, nehrá rolu. “Poznám prípady, keď si ich ľudia priviezli z Ameriky, spolu s obrazmi a poličkami kúpenými v Armáde spásy,” ubezpečuje Jitka Vilímová z Prírodovedeckej fakulty UK v Prahe, že doviezť sa dajú skutočne odkiaľkoľvek.

“Existuje domnienka, že sa ploštice po zemeguli, respektíve po rovnobežiek pohybujú v akýchsi vlnách, ktoré môžu trvať aj niekoľko desaťročí. V strednej Európe boli títo parazity rozšírené medzi oboma vojnami, teraz sa objavujú znova, takže na tom možno niečo bude. Vedecky to ale ešte podložené nie je, “dodáva Vilímová. Ani podľa tejto teórie nemožno označiť žiadneho “vinníka”.

Podobné skúsenosti majú aj v deratizačné firmy  “Raz deratizujeme byt, ktorý majitelia prenajali zahraničným robotníkom, druhýkrát byt veľvyslanca, ktorý veľa cestuje po svete.”

Stačí, aby ste si napríklad z dovolenky či služobnej cesty priviezli v kufri jednu jedinú samičku. Tá dokáže naklásť až päť vajíčok denne, z ktorých sa zhruba po týždni vyliahnu larvy dospievajúci asi mesiac až dva. A máte na problém zamiesené. S čistotou príbytku to nemá nič spoločné, ploštice totiž zaujíma výhradne ľudská krv, respektíve krv teplokrvných živočíchov, ktorá je pre nich jediným zdrojom potravy.

Ploštice navyše s obľubou migrujú, takže nielenže neušetrí žiadnu miestnosť v byte. Väčšinou je nutné počítať aj s tým, že sa vydajú aj k susedom. Preto je veľmi ťažké sa ich skutočne spoľahlivo zbaviť a vyžaduje to súčinnosť všetkých zúčastnených strán.

Ako zistíte spolužitie sa plošticami
Ploštice vyliezajú z matracov a peľastí postele v noci, keď spíte. Potom sa nerušene napijú vašej krvi a zase majú na nejakú dobu postarané. Ďalšie štípance nájdete napríklad až za týždeň či desať dní.Ve dňa plošticu nestretnete, je to nočný hmyz. Zato ona si vás v posteli nájde spoľahlivo. “Ploštica sa orientujú chemotaktické. Nielenže cíti vašu telesnú teplotu, sú schopné sa v priestore orientovať aj podľa vydychovaného oxidu uhličitého,” vysvetľuje Vilímová.

Týždne i mesiace sa môžete domnievať, že začervenané svrbivé miesta po tele vám spôsobujú komáre. Vzhľadom k nočnému životu ploštíc a takmer bezbolestnému bodnutie nie je dôvod, aby ste ich počas spánku nachytali pri čine.

Nepríjemné je, že bodnutie od ploštice môže výrazne svrbieť, čo človeka núti ku škrabaniu postihnutého miesta. Potom nie je problém, aby sa do otvorených rán dostala infekcia, az banálneho bodnutí sa stane problém. “Poznáme množstvo prípadov, kedy bodnutie od ploštíc lekári liečili ako ekzém. Už preto, že málokto má u nás osobnú skúsenosť s tým, ako bodnutie od ploštice vlastne vyzerá,” konštatuje Zavadilová. Zo skúseností klientov tiež vie, že u citlivejších jedincov môže bodnutie ploštice vyvolať aj opuchy či alergiu.

Hladná ploštice je plochá, po napití sa akoby nafúkne. Snímka vytvorený pomocou elektrónového mikroskopu (zväčšené 9x) .Jediný “výhodou” tohto parazita je, že by nemal prenášať žiadne choroby. “U nás síce parazitujú ploštice napríklad aj na vtákoch, netopieroch alebo holuboch, ale zatiaľ skutočne nebolo preukázané, že by sme sa od ploštíc mali obávať prenosu chorôb,” upokojuje entomoložka Jitka Vilímová.

Ploštice sa vyznačujú aj typickým zápachom, ale ten je cítiť, len keď je ploštíc veľa pohromade. Objaviť môžete aj vajíčka, zbytečky kožou po vyzliekanie alebo trus, väčšinou v miestach, kde je čalúnenie prichytené sponkovačkou. Ale až keď objavíte živú plošticu, máte istotu.

Reklamy

Ako sa ploštíc zbaviť
Zabudnite na nápady typu “Odídeme, necháme ich vyhladovať a umrú”. Ploštice bez problémov prežijú týždne aj mesiace bez potravy, výnimkou nie je ani rok. Použitím repelentov je tiež nezahubíte, skôr je “rozprášite” do okolia, takže rozlezie – nielen po byte, ale aj stúpačkami, kam len to pôjde.

Pokiaľ teda získate podozrenie, že lôžka s vami zdieľa krvechtiví parazity, nehanbite sa a obráťte sa na odborníkov. Bez cielené dezinsekcia sa ploštíc zbavíte len ťažko. “Chce to skúsený preškolený personál a vybrané kvalitné prípravky, len tak máte záruku, že sa ploštíc zbavíte po jednom zásahu,” radí Mária Zavadilová. “Pri podobnom zákroku je nutné vedieť, kde ploštice hľadať. Naši chlapi pritom rozoberajú postele, prechádzajú švy matracov, kde bývajú nakladené vajíčka, či odstraňujú kryty zásuviek,” načrtáva ešte postup dezinsekcie.

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *