Million vtákov zahynie v Česku každý rok, keď v plnej rýchlosti letu narazia do stavby

Loading

Milión vtákov v Česku a až miliarda v celom svete zahynie každý rok po náraze do presklených či inak mätúcich budov. Upozornila na to Slovenská spoločnosť ornitologická a apelovala na architektov, aby vo svojich projektoch na operenca mysleli. Ako Právu opísala Gabriela Dobruská z ornitologickej spoločnosti, pre vtáky sú niekedy nebezpečné aj tzv. ekostavby.

Sklenené budovy zrkadliace zeleň v okolí, presklené zastávky alebo sklom vyplnené protihlukové steny. To všetko sú podľa ornitológov doslova pasce na vtáky, ktorí stavbu v lete nevidia a v rýchlosti 30 až 70 km / h do nej narazia a následne uhynú.

Problémom je aj mramor

“To, že pomôže nalepiť na sklenenú plochu budovy siluetu dravca, je mýtus. V skutočnosti by siluety museli byť umiestnené asi 10 cm od seba. Vták má tendenciu siluetu obletieť. Dravec vtáky nedesí, “vysvetlila Dobruská s tým, že polep skla musí byť celoplošný.

“Celosvetovo sa udáva, že každoročne uhynie po kolízii so stavbou viac ako miliarda vtákov. Naše odhady sú okolo milióna vtákov v Slovenskej republike. Jedná sa o všetky možné druhy. Najčastejšie obetí sú vtáky, ktorí žijú v mestských parkoch a záhradách. Hynú aj rybáriky, keď je nejaká nenápadná budova v okolí rieky, “dodala.

Ušetrené bývajú podľa ornitológov väčšinou len tí najlepší letci, ako sú dažďovník či lastovičky, ktorí lovia hmyz vo výškach.

Nebezpečné pritom nie je len sklo či zrkadlo. Odborníci zaznamenali problémy aj s lešteným mramorom alebo kovovými plášťmi. Za zlej viditeľnosti sa totiž aj v ňom odráža okolie. Ornitológovia preto usporiadali pre architektov webinár, v ktorom prosia, aby vo svojich projektoch mysleli aj na bezpečnosť pre operenca. Zvlášť ak sa stavba nachádza v zeleni. Architekti majú potrebné použiť farebné alebo matné sklo, sklo so vzorom či polep.

“Oni zvyčajne o probléme nevedia. Snažia sa postaviť zelenú budovu, tá dostane certifikát, že spĺňa ekologické kritériá, a potom na nej hynú vtáky. Ani pre architektov to nie je príjemné, “opísala Dobruská.

Zákon o ochrane prírody a krajiny chráni všetky vtáky. Keď je niektorá budova pre operenca nebezpečná, môže Slovenská inšpekcia životného prostredia nariadiť dodatočné zabezpečenie budovy.
Ako upozorňuje ornitologická spoločnosť, stavebné úrady tieto problémy pri schvaľovaní projektov sklenených budov nezohľadňujú.

(Zdroj: ides.cz)

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *