Ako za studenej vojny. Ruské lode a ponorky nad podmorskými káblami

Loading

Podľa denníka neexistujú dôkazy, že by k takému poškodeniu už došlo, ale Američania sú v súvislosti so zvýšenou ruskú vojenskú aktivitou vo svete oveľa ostražitejší.
Podľa nemenovaných námorných veliteľov aj zástupcov spravodajských služieb sa významne zvýšila ruská aktivita v blízkosti káblov vedúcich zo Severného mora na severovýchod Ázie a vo vodách v blízkosti Spojených štátov.

“Znepokojilo by nás, keby sme sa dozvedeli, že niektorá krajina manipuluje s komunikačnými káblami.
Avšak vzhľadom na utajované charakter operácií vykonávaných ponorkami nezverejňujeme žiadne podrobnosti, “uviedol americký armádny hovorca William Marks.

{googleads left}

V septembri Spojené štáty veľmi podrobne sledovali ruskú špionážnu loď Jantár, ktorá je vybavená dvoma hlbokovodnými ponorkami a pohybovala sa pri východnom pobreží USA smerom ku Kube.
Práve na Kube v blízkosti americkej základne Guantánamo sa nachádza jeden z káblov.
Podľa odborníkov sú ruské plavidlo aj jeho ponorky vybavené zariadením, ktoré dokáže prerezať káble v hĺbke niekoľkých kilometrov.

Káble bývajú často poškodené lodnými kotvami či počas prírodných katastrof, tieto závady, ale bývajú rýchlo opravené.
Zástupcovia Pentagonu sa však obávajú, že sa Rusi snažia nájsť “slabé miesta” vo väčších hĺbkach, kde by bolo oveľa ťažšie poškodený kábel nájsť a opraviť, napísal The New York Times.

S prerušenými káble sa stretávajú aj ľudia na pevnine.
Tento rok napríklad niekto presekol tri chrbticové optické káble a od internetu odpojil stovky tisíc užívateľov a firiem v okolí San Francisca a Sacramenta.
Známy je aj príbeh dôchodkyne, ktorá odrezal ručnou pílkou optický kábel.

 

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *