Francúzsko chce zakázať mysteriózny súčiastku, ktorá ničí vaše zariadenie

Loading

Horná komorou tamojšieho parlamentu prešiel zákon, ktorý úmyselné skracovanie životnosti výrobku zakazuje pod hrozbou pobytu väzenia a pokuty. Vznikol na základe odporúčania francúzskej vládnej agentúry ADEME, ktorá má starosti problematiku životného prostredia a energetiky (jej pôvodný návrh z roku 2012 tu, vo francúzštine).

Na stole bola aj konkrétnejšie varianta, ktorá presnejšie definuje, čo si zákonodarcovia pod oným “kurvítko” predstavujú:
“Plánované zastarávanie je súbor opatrení, ktorými výrobca skracuje životnosť alebo potenciálne použitie výrobku od jeho vzniku s cieľom zvýšiť tempo náhrady zariadení. Tieto techniky môžu zahŕňať úmyselne vytvorené vady, slabú konštrukciu, naprogramované ukončenie alebo skrátenie životnosti, technické obmedzenia, obmedzenia možnosťou opravy alebo nekompatibilitu. ”
T
ento návrh však senátom neprešiel.

Preklad kľúčových paragrafov zákona (u nás by sme povedali na ochranu spotrebiteľa): Naprogramované zastarávanie je definované ako akýkoľvek postup, ktorý zámerne skracuje životnosť tovar už od okamihu jeho vzniku, a tak z ekonomických dôvodov skracuje dobu jeho používania. Trestá sa trestom odňatia slobody vo výške do dvoch rokov a pokutou 300-tisíc eur.

{googleads right} 

Súčiastka, ktorá je všade, ale nikto ju nikdy nevidel

Žiadny výrobca nikdy nepriznal a samozrejme ani neprizná, že akokoľvek vopred negatívne ovplyvňuje celkovú životnosť výrobku. A nemusí to byť rovno tým, že by dovnútra montoval nejakú “zlú súčiastku” s časovým spínačom, ktorá zopne dva dni po uplynutí záruky. Priame dôkazy o jej existencii jednoducho neexistujú. V ruke ju nikto nikdy nedržal. A skutočne možno ani neexistuje. Skrátiť životnosť sa totiž dá aj inými, menej nápadnými spôsobmi. Dokonca primárne ani nemusí ísť o úmyselné skrátenie životnosti.

Stačí sa napríklad pozrieť na výrobný proces niektorých televízorov, pri ktorom sa používa pre zapájanie súčiastok takzvaná prúdová vlna.
Pri nej sa všetko zohreje na vysokú teplotu. To samozrejme vedie k požadovanému natavenie pájidla, ale ik ohriatie súčiastok, pričom niektoré nemajú vysokú teplotu príliš v láske. Ako presne sa zníži ich životnosť, vám opäť nikto nepovie. Celý proces je však výrobne natoľko jednoduchý a lacný, že sa masovo využíva aj napriek uvedenému riziku.

Ďalšou možnosťou, ako efektívne ovplyvniť celkovú životnosť výrobku je poddimenzovaniu jednotlivých kľúčových súčiastok. V niektorých prípadoch tak výrobcovia (napríklad kvôli cene) používajú súčiastky na hranici ich zaťažiteľnosti. “Obľúbené” sú malicke “plastové” západky (zarážky, úchytky, čudlík, atď.), Ktoré po ulomenie znemožnia používanie výrobku a výmena je možná len s celým šasi.

{googleads right} 

Na uvedených príkladoch chceme ukázať, že hoci je zákon určite pozitívnym počinom, jeho vymáhanie (pokiaľ skutočne začne platiť) bude veľmi ťažké, zdĺhavé a v mnohých ohľadoch dokonca nemožné.

Zdroj: technet.idnes.cz

Reklamy
Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *