Mitragyna speciosa – Kratom a CBD ?

Loading

Mitragyna speciosa je druh rastliny z čeľade morenovitej . Je to tropický strom s ústretovými jednoduchými listami a žltkastými kvetmi v guľovitých kvetenstvách . Plodom sú drobné kapsuly v guľovitom plodenstve. Strom sa vyskytuje v nížinných tropických dažďových lesoch Indočíny a juhovýchodnej Ázie .

Zo sušených listov sa v Indočíne a juhovýchodnej Ázii získava tradičný povzbudzujúci a liečivý prostriedok, známy najčastejšie pod thajským názvom Kratom . Hlavnými účinnými látkami sú indolové alkaloidy, najmä mitragynín a 7-hydroxymitragynín . V závislosti na použitom množstve je účinok Kratom buď stimulujúci , alebo euforický a tlmiaci . Pravidelné užívanie môže viesť k vytvoreniu tolerancie. Užívanie a predaj kratomu nie sú v Českej republike zakázané, v mnohých iných krajinách (primárne ázijských) však je na zozname regulovaných látok.

Popis rastliny

Mitragyna speciosa je v období sucha krátko opadavý alebo za určitých podmienok aj vždyzelený strom , dorastajúci do výšky okolo 25 metrov, väčšinou však podstatne nižší. Kmeň dosahuje hrúbku asi 60 až 100 cm. Borka je hladká, šedá až šedohnedá, vnútorná kôra je ružovkastá.

Obsahové látky a ich pôsobenie

V rastline bolo zistených viac ako 40 rôznych, štruktúrne príbuzných látok zo skupiny indolových alkaloidov , z ktorých významný účinok má najmä mitragynín a 7-hydroxymitragynín. Paleta obsahových látok je však širšia, okrem alkaloidov rastlina obsahuje aj rôzne flavonoidy, terpenoidné saponíny, polyfenoly a glykozidy. Obsah a zloženie alkaloidov dosť kolíše najmä v závislosti na variete, starobe a pôvode rastliny. Rastliny s belavou žilnatinou listov sú všeobecne považované za silnejšie ako tie s červenými žilkami. Hlavný podiel má u dospelých rastlín mitragynín , ktorý pri typickom materiáli z Thajska predstavuje asi 66 % z obsiahnutých alkaloidov. U rastlín z Malajzie je jeho obsah nižší.

Mitragynín

Mitragynín bol z rastliny prvýkrát izolovaný v roku 1921, jeho štruktúra potom bola plne objasnená v roku 1964. Látka je nerozpustná vo vode, rozpúšťa sa však v organických rozpúšťadlách, ako je acetón, kyselina octová, alkoholy, chloroform alebo éter. Má podobu bielych, amorfných zŕn. V rastline je prítomných v závislosti od staroby a pôvodu niekoľko stereoizomérov mitragynínu. Celkový analgetický účinok je 1/4 až 1/3 zodpovedajúcej dávky morfia.

7-hydroxymitragynín

7-hydroxymitragynín bol identifikovaný v roku 1993. V listoch M. speciosa sa nachádza iba v malom množstve, ktoré nepresahuje 2 % z celkového obsahu alkaloidov. Látka je čo do opioidného pôsobenia podstatne silnejšia ako mitragynín. Účinok tlmenia bolesti je 40× silnejší ako u mitragynínu a 10× silnejší ako u morfínu.

Pseudoindoxyl mitragynínu

Pseudoindoxyl mitragynínu je tretím najdôležitejším alkaloidom v kratome. Jedná sa o látku s asi 3× vyššou analgetickou účinnosťou ako morfium o rovnakej hmotnosti. Pri rovnakom znížení bolesti ale vyvoláva menšiu respiračnú depresiu a menej tlmí peristaltiku. Pre svoj výhodný farmakologický profil je skúmaný ako potenciálny liek proti bolesti.

Využitie a účinky

Napriek určitej stigmatizácii sa Kratom užíva predovšetkým pri liečbe závislosti na opioidoch a iných drogách, kedy mierni prichádzajúce abstinenčné príznaky. Mnohí určite ocenia aj jeho stimulujúce a aktivizujúce účinky.

Kratom v menších dávkach pomáha lepšie sa koncentrovať a zbaviť sa stresu, preto je populárny medzi študentmi. Je tiež vhodnou alternatívou k nelegálnym relaxantom a stimulantom ako sú napr. konope či MDMA. Dokáže zbystriť myseľ, odbúrať únavu, dodáva chuť do fyzickej aj psychickej práce. Podporuje mieru komunikatívnosti a družnosti.

Kratom má svoje miesto aj v medicíne. Je to silné analgetikum, ktoré tlmí bolesť, upokojuje a uvoľňuje bolesti svalov. Určité odrody pôsobia aj proti depresiám.

Účinky sú priamo spojené s dávkou, ale aj odrodou kratomu. Všeobecne pri dávkovaní platí, že dávka do 4g je stimulačná. Pri vyšších dávkach sa začínajú prejavovať euforické až sedatívne účinky.

Reklamy

Pestovanie

V Thajsku je Kratom pestovaný predovšetkým na juhu av centrálnej časti krajiny, na severe sa Kratom pestuje iba ojedinele. Kratom je rastlina, o ktorej pestovaní sa toho zatiaľ veľmi nevie. Keďže sa jedná o vytrvalú tropickú rastlinu, potrebuje predovšetkým vlhkú a humusovitú pôdu. Pokiaľ je pestovaná mimo dažďových pralesov, je treba si uvedomiť, že je citlivá na mráz a chladnejšie počasie by ju mohlo zahubiť. Listy Kratom sa zbierajú na jeseň, kedy sú najúčinnejšie. Kratom pestovaný v chladnom prostredí má slabé listy, a tým pádom aj slabšie účinky.

Druhy a odrody

V popise Kratomu ste sa mohli dočítať o žilkách, ktoré každý list má. Tieto žilky môžu mať celkom 3 základné farby, podľa ktorých sa dajú odvodiť účinky Kratomu. Ďalej je jedná farba doplnková. Ide o nasledujúce farby:

Zelená

Zelená farba je jednou z troch základných farieb a spoznáme ju podľa žiliek na spodnej strane listov. Ich účinky sú niekde medzi bielym a červeným kratomom, nie sú toľko sedatívne ako červený, ani toľko energizujúce a sú predovšetkým stumulujúce.

Červená

Červená farba kraťomu je spojená s výraznou farbou žiliek a je možné ju jednoducho rozoznať od ostatných druhov. Jej účinky sú predovšetkým upokojujúce a sedatívne.

Žltá

Žltá farba nie je samotnou farbou, ale je spôsobená nažltnutím listov na konci ich vegetačného cyklu. Tak ako u nás žltnú listy na jeseň tak aj žltnú listu Kratomu. Tata “farba” je získavaná z červeného alebo zeleného kratomu. Účinky sú predovšetkým dlhšie (vydržia až 6 hodín), stimulačné a energizujúce.

Biela

Biela farba listov je považovaná za veľmi silnú a má v sebe vysoké množstvo 7-hydroxymitragynínu. Biele Kratomy môžu byť považované sú považované za nootropicum, teda látku, ktoré zlepšuje kognitívne funkcie. Dodáva energiu a je vitalizujúca.

Podľa pôvodu

Okrem farieb sa líši zastúpenie účinných látok aj podľa pôvodu Kratomu. Iné podmienky sú na Borneu, iné v Thajsku, iné na Bali. Vďaka tomu je každý Kratom trochu iný. Dôležité je spomenúť si aj modifikáciu Maeng Da. Toto označenie patrí stromom, ktoré boli šľachtené k čo najlepším účinkom. Maeng Da je pôvodná a prvá odroda a mnohými býva označovaná ako „čistá farba“. Je to však iba jedna z odrôd, neexistuje niečo ako čistá alebo nečistá farba. Väčšina produkcie Kratomu dnes pochádza z Indonézskeho ostrova Borneo az jeho západnej časti. Názov Bali nesvedčí o jeho pôvode, ale o jeho obľúbenosti medzi ľuďmi na Bali, kde sa stal veľmi obľúbeným druhom.

Kratom vo svete

Vďaka účinkom je Kratom obľúbený snáď po celom svete. Zaujímavé je, že napríklad v Thajsku sa smie pestovať iba za účelom exportu, nie konzumácie. Situácia je napätá obzvlášť v niektorých štátoch Európskej únie. Napríklad Poľsko radí Kratom na pozíciu tvrdých drog. V Nemecku, Rakúsku alebo Taliansku je Kratom kontrolovaný a strážený, naopak v Španielsku sa predáva v obchodoch úplne bez problémov. Keďže sa zákony stále novelizujú, je potrebné zistiť súčasnú situáciu v krajine, kam s Kratomom cestujete.

V USA je Kratom stále debatovaný. Niektoré štáty ho povoľujú, iné zakazujú.

4.3.2019 bol Kratom oficiálne zakázaný v Indonézii pre konzumáciu a výrobu koncového produktu. Export práškov a drvených listov zostal bez postihu. Väčšina produkcie Kratomu v dnešnej dobe pochádza predovšetkým z Indonézie az ostrova Borneo.

Reklamy

Zdravotné riziká

Kratom by sa nemal kombinovať so žiadnymi liekmi a látkami, predovšetkým s tými, ktoré obsahujú yohimbin, kokaín, amfetamín a kofeín . Kratom nemožno kombinovať s liekmi na nervovú sústavu as alkoholom. Ďalšou zakázanou kombináciou je Kratom a inhibítory MAO – sýrska routa, Banisteriopsis caapi, mučenka pletná, Bujarník johimbe a s antidepresívami.

Kratom by nemali užívať tehotné a dojčiace ženy. Kratom môže predstavovať zdravotné riziká pre osoby trpiace nízkym tlakom (znižuje tlak).

Po požití kraťomu nikdy nepoužívajte ťažkú ​​techniku, neriaďte motorové vozidlá a nevykonávajte žiadnu inú nebezpečnú činnosť.

Podľa skúseností užívateľov nie je kratom návykový, pokiaľ nie je konzumovaný príliš často a/alebo vo vysokých dávkach. Neodporúča sa konzumovať kratom denne, prípadne len po obmedzenú dobu 1-3 týždňov. Pri dlhodobejšom intenzívnom užívaní 5 a viac gramov denne môže Kratom predstavovať neprimeranú záťaž organizmu a spôsobiť silnú zápchu.

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *