Zoznámte sa s robocrow: Stroje, ktoré vystreľujú laserové lúče s dlhým dosahom na vydesenie vtákov, nahrádzajú strašiaky

Loading

Je to vojna, ktorá zúrila od začiatku poľnohospodárstva, ale teraz majú poľnohospodári novú zbraň v boji, aby vtáky nemohli jesť ich plodiny – laserové strelecké roboty.

Poľnohospodári v Holandsku vyskúšali nový typ strašiaka, ktorý zapaľuje zelené laserové lúče na poliach, aby držali vtáky mimo plodín.

Systém, nazývaný Agrilaser, používa automatizovaný robot, ktorý môže byť naprogramovaný tak, aby náhodne prebehoval laserom v oblastiach od 200 akrov po viac ako 3000 akrov.

Agrilaser, ktorý je tu videný a je skúšaný v jabloňovom sade v Holandsku, zapaľuje náhodne zelené lúče po poliach a podvádza vtáky, aby si mysleli, že okolo nich sa pohybuje niečo, čo im môže predstavovať hrozbu

Výskumníci vyvinuli robotického strašiaka v snahe vytvoriť plašiče vtákov, ktoré sú spoločensky prijateľnejšie ako metódy založené na zvuku, ktoré sa bežne používajú.

Väčšina farmárov spája tieto hlasné zvuky, zvyčajne z propánových kánonov alebo petardov, s tradičnými strašiakmi, ktoré napodobňujú tvar ľudí, aby vtáky šli preč od ich plodín.

24-hodinová prevádzka: Po naprogramovaní môže byť robotický laser, ktorý je na obrázku, ponechaný na vydesenie vtákov cez deň a noc, kým ovocie dozrieva.
Dúfame, že zariadenie ušetrí poľnohospodárom veľa peňazí

Nové zariadenie vyvinuté holandskými výskumníkmi v oblasti kontroly vtákov v Centre pre poľnohospodárstvo a životné prostredie v Culemborgu, Holandsko, prenasleduje vtáky bez hluku. Ako je nám známe modifikovaná verzia sa už vyrába aj na Slovensku, ako ináč vyrába ich najznámejšia firma plasice.sk – market.sk

Prírodné Anglicko nedávno schválilo vreckové verzie laseru a používa sa na farmách v Devone a bolo použité na vystrašenie čajok v Gloucestershire.

V Spojenom kráľovstve sa ešte nepoužíva automatická verzia lasera. Bohužiaľ na Slovensku je to len vo fáze testovania, bez EU grandu sa nik dnes ne-zaobíde. 

Reklamy

{youtube}TKtjv1Orv18{/youtube}

Trajektória lasera môže byť naprogramovaná z prenosného počítača a následne sa vykonajú náhodné prechody medzi políčkami.

Testy na jabloňovom a hruškovom sade ukázali, že straty spôsobené vtáctvom takmer úplne zmizli počas troch týždňov, tvrdí farmár Arnold Bosgoed, ktorý skúšal systém.

Povedal: “Po nasadení laseru sa sad stal oveľa tichším.
Veľké skupiny vrán zmizli.”

“Systém je tichý a vtáky si zrejme zvyknú na laserový lúč, ako na svojho nepriateľa. Inštalácia bola jednoduchá a nevyžaduje údržbu. “

V závislosti od plodín môžu byť straty spôsobené vtákmi v rozmedzí od 5 až do 50 percent z toho, čo sa pestuje.

LASERS ZAP Listy na trati

Zdá sa, že Holanďania sa nachádzajú na špičkovej úrovni v používaní laserových technológií.

Železničná spoločnosť Nederlandse Spoorwegen je vybavená výkonnými lasermi pod dvomi vlakmi v skúšobnej verzii, ktorá porazí problém listov na trati.

Spolupracuje s výskumníkmi na Technologickej univerzite v Deltefte, aby použili lasery namontované pred kolesami vlakov, ktoré by vyprázdnili listy, ktoré sú zhutnené na železničných koľajach, aby zostali na klzkej teflónovej ploche.

Ponechanie problému spôsobuje zdvojnásobenie brzdnej dráhy a tažší reštart vlakov.

Testovali lasery úspešne rýchlosťou až 50 míľ za hodinu.

Laser sa vypaľuje z robotického systému namontovaného na vrchole veže, aby sa dosiahlo maximálne pokrytie poľa
Scary: náhodný pohyb zeleného laseru strach vtákov mimo plodín

Vývojári robotického laseru, ktorý vyzerá trochu ako CCTV kamera a môže byť namontovaný na vrchole veže, aby poskytol maximálne pokrytie.

Výskumníci v Centre pre poľnohospodárstvo a životné prostredie (CLM) tiež dúfajú, že systém môže byť použitý na udržanie vtákov mimo letiska, kde predstavujú riziko pre lietadlá a ropné plošiny.

Trajektóriu laseru možno naprogramovať pomocou prenosného počítača, aby sa zabezpečilo, že sa hovorí v rámci hraníc poľa

Reklamy

 Gijs Kuneman, riaditeľ CLM, povedal: “Škody spôsobené vtákmi v ovocinárskom priemysle sú dobre známe a zdá sa, že sa zvyšujú.”

“Môže to viesť k podstatnému zníženiu výroby.
Najmenší otvor v hruške znamená to, že môže hniť a infikovať celú prepravku.”

“Hľadali sme rôzne spôsoby prenasledovania vtákov s čo najmenším rušením.”

“Počuli sme o ručných laseroch, ktoré sú ako pochodeň, ktorý ľudia nosia, aby vystrašili vtákov.”

“Ale teraz, bol postavený robota, ktorý má vopred naprogramované pole, v ktorom sa bude pohybovať, môžete ho nastaviť tak, aby ochránil časť alebo celý sad.”

Pán Kuneman dodal, že systém funguje tým, že vytvára dojem pohybu na poli, ktorý straší vtákov bez toho, aby im ublížil.

Povedal: “Nechápu svetlo.”

“Považujú to za fyzický objekt, ktorý sa pohybuje cez stromy, ktoré nepočujú, ale vidia.”

“Vyskúšali sme to na vranách – kavkách a havranoch- a všetci boli vystrašení.
Majú tendenciu byť najšikovnejšími vtákmi, takže ak to funguje na nich, malo by to fungovať aj na iných vtákoch.”

“Systém je náhodný, takže neexistuje žiadny vzor, ​​ktorý dokáže rozpoznať.”

Avšak, laser môže vytvoriť niektoré nechcené svetlá, viditeľné vo vidieckych oblastiach, proti ktorým môžu byť niektorí miestni obyvatelia.

Pán Kuneman dodal: “Len počas niekoľkých týždňov, kedy je ovocie zrelé na stromoch.

V husto obývanej krajine, ako je Holandsko, už existuje veľa svetelného znečistenia, takže pravdepodobne nebude viesť k mnohým sťažnostiam.”

“Čokoľvek by bolo zlepšením tradičného spôsobu prenasledovania vtáctva – kanón, spôsobí rozmach rozmach.”

Laser je umiestnený na vrchole veže, aby zabezpečil, že pokryje celého poľa až do výšky 3000 hektárov

zdroj: dailymail.co.uk

RoboCrow

{mp4}528{/mp4}

dailymail

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *