Ak chcete správnu kryptomenovú divočinu, zabudnite na Bitcoin, je tu Litecoin

Loading

Niet divu, že sa pozornosť novo prichádzajúcich do sveta kryptomena upiera práve na alternatívne meny. Tam možno stále zdvojnásobiť svoj vklad zo dňa na deň. Rovnako tu dáva väčší zmysel ťažba, ktorá je spravidla ekonomicky výhodnejšie ako u samotného Bitcoin. Solídny rast o 50% zažilo za posledných 24 hodín napríklad aj Ethereum.

Kryptomena sú fascinujúce internetový fenomén, ktorý už prilákal nielen technologické nadšencov. Tí radi hovoria o tom, že ich cena bude naďalej prudko rásť, konzervatívnejší finančníci varujú pred spľasknutím investičné bubliny.

Aktuálny priebeh ceny litecoin:

  

 

Čo je to litecoin:
Litecoin je jedna z najstarších kryptomena, teda ak vynecháme samotný Bitcoin. Litecoin má skratku LTC, vznikol na jeseň roku 2011 a dlhé roky platil za jednu z hlavných alternatív predsa len oveľa známejšieho Bitcoin. Základ majú obe kryptomena rovnaký, jedná sa o decentralizovanú sieť s kryptografickým zabezpečením.

Parametre litecoin sú od začiatku nastavené takým spôsobom, aby sieť zvládla spracovávať väčší objem transakcií a mohli byť relatívne rýchle.
Víziou tvorcov bolo vytvoriť kryptomena, ktorá bude oproti Bitcoin vhodnejšie pre mikroplatby, práve vďaka rýchlosti a nižším nákladom na transakcie. Rovnako pridali niekoľko bezpečnostných prvkov.

litecoin
skratka: LTC
vznik: 7. októbra 2011
max. počet mincí: 84 miliónov
web: Litecoin.org

Potrebujete kúpiť, predať BTC, BCH, ETH, LTC,, máme pre Vás overený burzu coinbase.com, možnosť platby cez bežný účet, alebo kartou. 

Litecoin využíva na ťažbu algoritmus Scrypt, ktorý je výpočtovo náročnejšie než SHA-256 používaný u Bitcoin. Nejaký čas si litecoin držal výhodu, že k jeho ťažbe neexistovali špeciálnej výpočtovej čipy (FPGA, ASIC) a jeho ťažba tak bola atraktívna aj na bežných počítačoch. To už ale neplatí a rovnako ako Bitcoin už sa aj litecoin ťaží na špecializovaných ťažobných strojoch.

Ďalším rozdielom je štvornásobne rýchlejší pridávanie nových blokov a tým aj rýchlejšie overovanie transakcií. Maximálny možný počet vyťažených litecoin je opäť štvornásobný oproti Bitcoin, teda 84 miliónov kusov.

Keďže litecoin patrí do pätice najsilnejších kryptomena, podporuje ho hromada webových služieb a trhovísk, kde je možné nakupovať prevodom z účtu alebo platobnou kartou. Výnimočne možno naraziť aj na e-shopy alebo služby, kde možno litecoin platiť. Primárne ale slúži, podobne ako ostatné alternatívne kryptomena, k trhovým operáciám a investíciám.

Reklamy

Tvorcovia litecoin dbajú na zabezpečenie a tiež transparentnosť kódu. Ten je preto uvoľnený ako open source a z litecoin tak bolo odvodené mnoho ďalších minoritných kryptomena.

 {googleads left}

Bitcoin pravdepodobne už navždy zostane symbolom súčasného fenoménu kryptomena.
V skutočnosti ich však dnes existujú desiatky a čulo sa s nimi obchoduje ako s akoukoľvek inou trhovou komoditou. Kým teda masmédiá šalejú z Bitcoin a jeho raketového rastu v druhej polovici tohto roka, rovnako tak sa v poslednom mesiaci radovali fanúšikovia Monera, litecoin a mnohých ďalších kryptomena, ktoré poskočili aj o stovky percent!

Pri tejto príležitosti stojí za to pripomenúť, ako vlastne v princípe kryptomena fungujú vo svojom vnútri, jedná sa totiž o veľmi komplikovaný proces, ktorý v mnohých ohľadoch zmiatne každého nového fanúšika. Svet kryptomena totiž naozaj funguje trošku inak ako platba kartou alebo PayPalom, hoci vďaka nástupu hromady webových služieb typu Coinbase ASPOL. sa i toto mení a používatelia už dávno nemusia sťahovať akýkoľvek softvér a študovať, ako to celé funguje.

Coinbase patrí k obľúbeným vstupným bránam do sveta kryptomena. Web za vás urobí špinavú prácu, takže s kryptomena môžete pracovať podobne ako s PayPalom ai.
Jednoducho si na Coinbase zriadi účet, bankovým prevodom alebo kartou nakúpi kryptomena, a potom, v tom lepšom prípade, len sledujú, ako sa im ten zlomok BTC zhodnocuje a zhodnocuje. Nakoniec kryptomena predajú opäť na eurá, doláre a koruny, alebo si za ňu trebárs na Alzey kúpi nový televízor.

Potrebujete kúpiť, predať BTC, BCH, ETH, LTC,, máme pre Vás overený burzu coinbase.com, možnosť platby cez bežný účet, alebo kartou. 

Webová služba všetku technickú vedu pred používateľom skryje za cenu nejakého toho drobného prevádzkového poplatku a samozrejme riziká, že môže dôjsť k technickým problémom alebo aj krachu a prostý užívateľ nič moc nezmôže.

No dobrá, zabudnime teda na tieto weby, ktoré nám Bitcoin a ďalšie kryptomena sprístupní, ako by to bol akýsi PayPal, a povedzme si, čo to celé vlastne je.

Bitcoin a všetky ostatné kryptomena založené na jeho princípe sú vo svojej podstate obrovskej decentralizovanej P2P siete. Podobne ako napríklad BitTorrent. Lenže na rozdiel od BitTorrentu, ktorý slúži k vzájomnému zdieľanie súborov, v P2P systéme kryptomena si všetci navzájom zdieľa obrie účtovnú knihu – block chain, v ktorej sú chronologicky zaznamenané všetky transakcie od počiatku vekov.

Keď si teda nainštalujem do počítača klient kryptomena, od ostatných uzlov (užívateľov) siete sa začne sťahovať táto rozmerná databázy, ktorá sa bude priebežne synchronizovať a nabobtnáva. Block chain sa ju nehovorí len tak pre nič za nič, je to totiž skutočne akýsi reťaz nadväzujúcich blokov transakcií.

Reklamy

Keď by som teda teraz zašiel k najbližšiemu bitcoinmatu a nakúpil kryptomena napríklad za 2 000 korún, alebo by som proste to isté urobil skrze niektorú z webových pokladní, vytvorí sa záznam o novej transakcii z A do B – od prevádzkovateľa bitcoinmatu na adresu mojej bitcoinové peňaženky .

Tento záznam o novej transakcii sa teraz rozšíri do bitcoinové siete a môžu ho zachytiť všetci členovia. Avšak pozor, tým celý proces zápisu našej transakcie do block Chain ešte len začína a do hry vstupujú Miner – ťažiari.

Minerom môže byť úplne ktokoľvek, kto si stiahne software danej kryptomena. Úlohou prevádzkovateľa ťažby je to, že poskytne časť výkonu svojho počítača k autorizovanému zápisu transakcie do block CHAIN. Ťažobné program teda zachytáva jednotlivé transakcie poletujúce P2P sietí, skladá ich do špeciálnych blokov a tie potom zapisuje do onej účtovné knihy, pričom ako už som napísal vyššie, každý nový blok nadväzuje na ten predchádzajúci, a tak celý tento prúd transakcií vytvára doslova reťaz – chain .

Vyzerá to jednoducho, ale realita je oveľa zložitejšia. Aby bol totiž zápis o našej transakcii dôveryhodný, je vykúpený ohromne zložitým kryptografickým výpočtom, ktorý pripomína reverzné prelamovanie hash potrebné pri úniku nejakej databázy s heslami.

Tomuto konceptu sa všeobecne hovorí POW (proof-of-work) a slúži ako obrana pred útokmi, podvody a tak ďalej. Nahrádza vlastne dôveryhodnú centrálnej autoritu, treba banku, ktorá sama zodpovedá za to, že keď mi po dočítaní tohto článku pošlite na účet stovku na pivo, tak mi tá stovka vážne dorazí, hoci je to vlastne tiež len softvérový záznam v databáze banky, ktorá spravuje môj účet.

Keďže vo svete kryptomena žiadna centrálna autorita nie je, dôveryhodnosť transakcia potvrdí hrubá výpočtovej sila. Vo svojej podstate ide o riešenie úplne zbytočného matematického problému, bez ktorého však nedôjde k zapísanie bloku do zdieľanej účtovné knihy.

No, a len tak mimochodom, práve z tohto dôvodu by bolo krajne neefektívne pokúšať sa celý systém podvrhnúť, pretože by to bolo drahšie ako hodnota falošné transakcie. Najmä s ohľadom na to, že sa stalo dobrým zvykom, že sa nečaká iba na prvú autorizáciu transakcie (zápis bloku do block Chain), ale aj na zápis niekoľkých nadväzujúcich blokov.

Suma sumárum, väčšina dôveryhodných služieb bude považovať transakciu za vybavenú až vo chvíli, keď sa dočká treba šesťnásobného overenie. V tú chvíľu je totiž už prakticky nemožné, aby sa jednalo o nejaký sofistikovaný podvod. Teda ak na kryptomena neútočia Dr. Sheldon Lee Cooper, pochopiteľne.

{googleads left}

Keď to chceš mať rýchlo za sebou, zaplať
Tento systém zabezpečenia sebou však prináša aj niektoré praktické nepríjemnosti. Tou najdôležitejšou je čas. A ako všetci vieme, čas sú peniaze, pričom v prípade Bitcoin a ďalších príbuzných kryptomena to platí dvojnásobne.

O začatej transakciu sa teda síce dozvieme hneď, však dokončená (dostatočne overená) môže byť pokojne až za niekoľko dlhých hodín! To je úplne katastrofálne najmä s ohľadom na mikroplatobné potenciál kryptomena.

Mnohým obchodníkom by mohlo stačiť samotné potvrdenie o začatej transakcii a nemuseli by predpokladať, že kvôli káve za zlomok BTC budete vykonávať sofistikovaný podvod, avšak u klasických prevodov z jednej peňaženky do druhej a pri prenose vysokých obnosov to tak fungovať samozrejme nemôže. Celý POW by bol zbytočný.

A preto tu máme ešte systém (dobrovoľných) poplatkov. Ak by som potreboval urgentne odoslať určitý obnos v BTC, jednoducho k nemu pridám nejaký lákavý tringelt a ťažiar takú transakciu môže vybaviť rýchlejšie – prednostne ju zaradí do bloku. Vďaka tomu sa potom môže transakcia dočkať overenie oveľa rýchlejšie ako transakcie bez akéhokoľvek poplatku.

Hoci je systém poplatkov úplne dobrovoľný, tým, že sa stále väčšej popularite tešia najrôznejšie webové služby, ktoré túto špinavú prácu urobia za nás, samy si môžu stanoviť vlastné monetizační pravidlá a pripočítavať nejaký poplatok k akejkoľvek transakcii. Ostatne mnohí Mineri môžu transakcie bez bakšiš úplne ignorovať a vy by ste si nakoniec počkali na overenie až do súdneho dňa.

Kvôli tomu sa priemerná výška poplatku v čase mení, zvlášť tento rok je extrémne volatilné a vytvára vlastne akýsi sekundárny trh, ktorý sa odvíja od toho, koľko je v systéme zrovna požiadaviek na overenie.

No dobrá, ale prečo sa vlastne tomuto procesu hovorí ťažba – mining? Pretože je to zároveň jediný spôsob emisie nových Bitcoin.
Ťažiari za svoju prácu dostávajú od systému ako odmenu určitý obnos, pričom jeho výška sa postupne logaritmicky znižuje. Nerozhoduje o ňom žiadna rada starších, žiadna centrálna banka – celý algoritmus je totiž nastavený už od štartu Bitcoin.

Týmto spôsobom sa do obehu dostali všetky Bitcoin vrátane tých, ktoré si napríklad sami kúpite. Niekto ich musel týmto spôsobom vytažiť.
Postupné spomaľovanie emisie nových Bitcoin (charts.bitcoin.com) Znie to jednoducho: Stačí teda na PC spustiť ťažobné softvér a začať overovať transakcie, ťažiť Bitcoin a k Vianociam si miesto hrdzavejúce škodovky kúpite Teslu. Áno aj nie. Skontrolovať blok s transakciami a získať za odmenu nejaký ten Bitcoin je totiž naozaj veľmi zložité.
Namiesto toho ťažiari podľa výpočtového algoritmu konkrétnej kryptomena stavajú výkonné klastre plné klasických procesorov , grafických kariet (CUDA), alebo špecializovaných čipov (FPGA / ASIC) navrhnutých priamo pre ťažbu. Lenže ani to dnes nemusí stačiť, a tak sa združujú do tzv. Poolov, kedy sa veľký problém rozdelí na oveľa menšie části.

Aktuálnou výzvou pre kryptomena, či už je to Bitcoin , litecoin, ethereum, alebo Monera a desiatky ďalších, je samotný štát, ktorý ešte len hľadá cestu, ako na kryptomena pohlížet. Ačkoliv sa tu a tam objaví nejaký nový regulačný nápad, kryptomena sú teraz v kurze a ľudia ich nakupujú ako zmyslov zbavení. Treba podotknúť, že všetci tí, ktorí už nejaké Bitcoin vlastné, to samozrejme kvitujú, kurz BTC k USD sa totiž len tento rok vyšvihol z pár stoviek dolárov na aktuálny cifru okolo 16 tisíc dolárov, a hoci predpoveď strieda predpoveď, ako vysoko môže Bitcoin v dlhodobom meradle vyrásť, v skutočnosti to nevie absolútne nikdo.
Veľkých kryptoměnových búrz je dnes celá hromada. Jednou z nich je HitBTC, ktorá ponúka obchodovanie hneď s niekoľkými desiatkami z nich.

 Potrebujete kúpiť, predať BTC, BCH, ETH, LTC,máme pre Vás overený burzu coinbase.com, možnosť platby cez bežný účet, alebo kartou. 
V súčastnosti overujeme aj ďalšie svetové overené burzy, ich prehľad zverejníme čoskoro. 

Coinbase je registrovaná v Spojené štáty americké Spoločnosť Coinbase, Inc., ktorá prevádzkuje Coinbase a GDAX v USA, má licenciu na prevod peňazí vo väčšine  jurisdikcií USA. Platby prebiehajú aj v režime SEPA, t.j. do 24 hod od zaslania.  
Registrácia účtu Coinbase je veľmi jednoduchá, je však nutné overenie totožnosti, postačuje kópia OP, VP, alebo pasu. Coinbase obsahuje aj vlastnú peňaženku, ale aj systém pre platenie – integrovanie BTC, BCH, ETH, LTC vo Vašom e-shope.  

 
Last updated: Just now
Mkt Cap: $ 15.01 B
 
 

 

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *