Špeciálny web vám ukáže, ako fungujú iné veci

Loading

Howstuffworks.com – www.howstuffworks.com

 

Web plný informácií, článkov a predovšetkým užitočných rád pre život (všetko v anglickom jazyku) nájdete na Howstuffworks.com.


Čo konkrétneho sa tu napríklad môžete dozvedieť?

Len náhodne – ako sa chrániť proti slnku, čo robiť pre krásnu pleť, ale aj napríklad desať vecí potrebných na prežitie kdekoľvek, desať najlepších iPhone aplikácií, ako pracuje HDMI rozhranie, Blu-ray, LCD apod

Stránky obsahujú obrovské množstvo informácií z rôznych oblastí o tom, ako ktoré veci pracujú, praktické rady a ďalšie postrehy. Všetko je roztriedený prehľadne do jednotlivých rubrík a samozrejme možné použiť aj fulltextové vyhľadávanie. Vpravo hore nájdete tiež tlačidlo Random, ktorým si môžete nechať náhodne vylosovat a zobraziť ľubovoľný článok.

 

Kto od vás kopíruje texty?

Copyscape.com – www.copyscape.com

Ak chcete zistiť, či niektoré vaše texty sa nenachádzajú na stránkach, o ktorých neviete, môžete využiť služby vyhľadávačov, alebo špecializovaných služieb. Ak chcete zistiť, či aj vám niekto nezcizil texty bez vášho vedomia, môžete skúsiť využiť Copyscape.com.

 

Tá jednoduchým spôsobom umožňuje na internete vyhľadať podobné, ak nie úplne rovnaké texty. Ľahko tak zistíte, či napríklad váš blog niekto nekopíruje alebo či niekto neopsal vašu študijné prácu a nevystavil ju na internete bez vášho súhlasu.

Po načítaní stránky Copyscape.com zadajte odkaz na internetovú stránku s vašim textom a tlačidlom Copyscape Search ho odošlite. Počas okamihu sa zobrazia výsledky.

Reklamy

Ak text zo zadanej adresy niekto na internete využil, zobrazí sa maximálne prvých desať odkazov (obmedzenia zdarma dostupné verzie). Ak kliknete na výsledky vyhľadávania, zobrazí sa stránka, na ktorej bude zvýraznená skopírovaný časť textu.

V platené variante tomu tak nie je, a navyše získate možnosť vkladať texty priamo napr. z dokumentov ai vyhľadávanie poskytuje presnejšie výsledky. Využiť možno aj druhú platenú službu. Tá umožňuje nechať si monitorovať kradnutia textov z vašich stránok automaticky.

Kto vám kradne fotky?

TinEye.com – www.tineye.com

Aj táto služba slúži na odhaľovanie odcudzených diel. Tentoraz obrazových. Ak chcete si tak zistiť, či sa niekde na internete nepotulují vaše obrázky, fotografie či iné grafické dokumenty určite ho vyskúšajte.

TinEye pracuje na podobnom princípe ako internetový vyhľadávač. Avšak s jedným rozdielom. Pre tento účel nevyžaduje zadanie metainformácií, ak chcete kľúčových slov, ale obrázok.

Má vlastnú obrazovú identifikačné technológiu. V praxi to teda vyzerá tak, že do služby nahráte grafický dokument (vo formáte JPG, GIF, PNG), alebo zadáte internetový odkaz priamo na obrázok a odošlite. Počas okamihu “prejde” svoju databázu a zobrazí výsledky.

Do databázy indexuje obrázky z internetu av súčasnej dobe obsahuje cez jednu a pol miliardy záznamov. V niektorých prípadoch odhalia aj upravené obrázky, ale nemusí slúžiť nevyhnutne k hľadaniu duplicít. Pomôže vám nájsť tiež vyššiu verziu voľne dostupného obrázku. Služba je k dispozícii zdarma.

Obrázky ako z komiksu vyrába služba, ktorú nájdete na adrese Befunky.com. Vyskúšajte rôzne efekty, retuše fotografií či aplikujte filtre. Aj napriek tomu je táto možnosť k dispozícii zdarma, vkladá na obrázky vodotlač. V prípade, že ho tam nechcete, vám nezostane nič iného než si kúpiť platenú verziu služby.

Bezpečná a pamatovatelná heslá k rôznym účtom sa nevymýšlejí zrovna ľahko. Ak chcete si však otestovať, či je to vaša naozaj silné (nebude ľahké ho len tak prelomiť), skúste web Passwordmeter.com. Stačí ho zadať do kolónky, ihneď zistíte jeho silu a legenda dole vám oznámi, čo by ste mali pridať, aby bolo ešte silnejšie.

Reklamy
Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *