Robotický vysávač ako špión v domácnostiach. Hackeri nepotrebujú ani mikrofón

Loading

Robotické vysávače by mohli umožniť hackerom vzdialene odpočúvať rozhovory v domácnosti, hoci nie sú vybavené mikrofónmi. Experti na výpočtovú techniku dokázali, že systém, ktorý robotom umožňuje vyhnúť sa prekážkam, možno zmeniť tak, aby mohol počúvať zvuky v domácnosti.

“Kupujeme si ich nadšene domov a nevidíme v nich nič nebezpečné,” tvrdí Nirupam Roy, odborný asistent na Katedre výpočtovej techniky na University of Maryland. Svoje poznatky opísal tu a zverejnil ich aj v ACM Digital Library.

Nebezpečenstvo vidí v tom, že mnohé robotické vysávače k správnemu fungovaniu používajú takzvaný lidar. Systém vysiela laserový lúč, ktorý sa odráža od ostatných povrchov a podľa oneskorenia medzi vysielačom a prijímačom meria vzdialenosť od predmetu.

Nirupam Roy experimentoval s vysávačom Roborock, ktorý je vybavený touto technológiou. Ale upozorňuje, že by sa problém mohol vyskytovať u akéhokoľvek výrobku vybaveného rovnakou technológiou.

Čo môžeme zistiť?

“Ukázali sme si, že aj keď tieto zariadenia nemajú mikrofóny, môžeme systémy, ktoré používajú k navigácii, využiť ku špehovanie konverzácií a potenciálnemu odhaleniu súkromných informácií. Tento typ ohrozenia môže byť teraz dôležitejšie ako kedykoľvek predtým, keď vezmete do úvahy, že si všetci objednávame jedlo po telefóne a usporadúvame schôdzky cez počítač a často hovoríme o našich kreditných kartách alebo bankových informáciách, “opísal možné riziká.

Za nabúranie súkromie považuje aj odhalenie súkromných informácií. “Opisovanie komukoľvek môj spôsob života – prostredníctvom bežných informácií zistia, koľko hodín pracujem, alebo čo sledujem v televízii, dokonca môžu odhaliť moju politickú orientáciu. To môže byť zásadné pre niekoho, kto by mohol chcieť zmanipulovať voľby, alebo mi zasielať treba reklamné oznámenie,” tvrdí.

Lidar umožňuje vysávačom vytvárať mapy domov ľudí, ktoré sú často uložené v cloude. Nejde len o narušenie súkromia, ale napríklad inzerentom by to mohlo poskytnúť informácie, ako je veľkosť domu a úroveň príjmu.

Ako sa dokáže Lidar premeniť na mikrofón

Laserový lúč s vlnovou dĺžkou niekoľko nanometrov sníma miestnosť. Vďaka malej vlnovej dĺžke dokáže snímať aj vibrácie odrazového materiálu.
Metóda hackovanie pochádza zo starej myšlienky pochádzajúcej už zo 40. rokov minulého storočia. Vtedy sa vysielal laserový lúč na objekt blízky zdroja zvuku. Typicky to bolo treba okno miestnosti.

Keď sa spätne spracoval, bolo možné z neho získať zvukové vlny. Tak boli špióni schopní odpočúvať to, čo sa hovorilo vo vnútri miestnosti, a to až zo vzdialenosti 500 metrov.
Kúzlo moderného odpočúvanie spočíva v tom, že moderné chytré robotické vysávače sú napojené na domáce wi-fi a stávajú sa tak súčasťou takzvanej chytrej domácnosti. Dáta sa ukladajú na cloude, kam nie je až taký problém sa dostať.

Roy s tímom skúšali experimentovať s tým, že zachytávali prostý ľudský hlas aj zvuk hrajúci televízie. Skúšali snímať aj odrazené zvuky, ktoré sa objavujú v domácnosti, napríklad z koša na papier, ktorý jemnými vibráciami reflektuje ruch domácnosti v okolí. Nechýbala ani lepenková krabica či polypropylénový sáčok.

Reklamy

Pomocou počítačového programu sa pokúšali analyzovať zvuky, ktoré získali. Prekvapivo sa v porovnaní s reálnymi zvukmi a s tými odrazenými zhodli na 90 percent.
“Verím, že ide o významnú prácu, vďaka ktorej si výrobcovia uvedomia tieto možnosti a prinútia komunitu v oblasti bezpečnosti a ochrany súkromia, aby prišla s riešeniami, ako týmto druhom útokov predchádzať,” uviedol Roy. Poznáme ochranu pre Vašu firmu: www.market.sk

(Zdroj: ides.cz)

Reklamy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *